lördag 17 december 2011

Jag gifte mig med en bigamist


Bokens titel: Jag gifte mig med en bigamist
Författare: Mary Turner Thomson
Originalets titel: The Other Mrs Jordan
Översättare: Helena Prytz
Förlag: Bra Böcker AB, 2008
Antal sidor: 286

På omslaget finns en liten symbol med ett öga och texten "En sann historia". Jag antar att det ska locka fler läsare då man inser att någon faktiskt upplevt den här märkliga historien, att den inte är påhittad utan självupplevd. Och visst fascineras man av att en kvinna, Mary Turner Thomson själv, kan bli så totalt lurad av sin man att hon på allvar tror att han är en CIA-agent med hemliga uppdrag - när han i själva verket är en lurare, en bedragare, en charmerande sol-och-vårare.

En spännande berättelse rullas upp, där man får följa hur skotska Mary Turner Thomson blir kär i amerikanske Will Jordan via internet och hur hon successivt dras in i hans lögner allt mer. Hon lånar ut pengar, pantsätter sin bostad, gifter sig med honom, föder ensam hans barn. Alltför sent inser hon att han redan är gift och bara utnyttjar henne.

För de flesta av oss är det väl obegripligt att någon kan bli så duperad, så förd bakom ljuset och under så lång tid tro på de mest idiotiska lögner och undanflykter. Men Mary Turner Thomson beskriver skickligt i boken hur en kärlekstörstande, ensamstående mamma faller för en smickrande man och sedan inte förmår tänka klart. Sömnbrist, småbarn, stress och förnekelse gör att hon inte klarar av att ta in sanningen. Inte förrän den dagen "den andra" fru Jordan ringer henne och raserar hela hennes värld.

Helt klart en läsvärd bok - även om man ibland får lust att ge författaren en örfil och skrika "skärp dig!" när man kan se hur Will Jordan utnyttjar henne men hon själv inte ännu begriper ett dugg.

Betyg: Helt okej, i synnerhet om man är intresserad av människans outgrundliga val i livet...

Rekommenderas: Till såna som gillar böcker om udda relationer och annorlunda livsöden.

Snackis: Ja, det här är en bok som man lätt kan prata en hel del om.

Länk till boken på AdLibris: HÄR.
Länk till boken på Bokus: HÄR.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar