söndag 18 december 2011

Pinocchio-effekten


Bokens titel: Pinocchio-effekten: 130 sanningar om hur du funkar
Författare: Henrik Diamant och Mikael Zethelius
Förlag: Natur och Kultur, 2005
Antal sidor: 282

Jag vet inte hur allvarligt man kan ta på de fakta som läggs fram i Pinocchio-effekten, men intressant är det inte desto mindre! Här beskriver författarna hur alla vi människor styrs av impulser som vi inte råder över och inte ens vet existerar. De har letat reda på en massa experiment och studier med det ena häpnadsväckande resultatet efter det andra:

Välbekant musik låter bättre.
Schizofrena immuna mot gäspningar.
Pessimister har mer rätt än optimister.
Stor eller liten butik avgör kundens ärlighet.
Elakt befäl bäst på att svetsa samman militärer.

...och mängder av andra berättelser om studier där man låst in folk i slutna rum, där man jämfört grupper mot enskilda, där man studerat tvillingar, där man tittat på mäns och kvinnors fysiska reaktioner i olika situationer och sedan dragit slutsatser av det.

Kapitlen är många och korta, boken är lättläst och underhållande - och kanske tankeväckande också. Titeln Pinocchio-effekten syftar på att vi är marionetter styrda av våra hjärnors reaktioner. På omslaget står "Avslöjanden Underhållning Fakta" under rubriken och det är en mycket talande bild av vad boken innehåller. Det här är en sådan bok som blir en riktig "snackis" om man är flera som läser den och diskuterar den!

Betyg: Helt klart ett stort underhållningsvärde!

Rekommenderas: Tror de flesta (vuxna) skulle kunna ha behållning av denna bok. Kanske något att läsa på pendeltåget eller bussen? Kapitlen är många och korta.

Snackis: Högsta tänkbara snackis-omdöme, för här finns massor av diskutera, argumentera om och ifrågasätta.

Länk till boken på AdLibris: HÄR.
Länk till boken på Bokus: HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar