lördag 21 februari 2015

Smuts


Bokens titel: Smuts
Författare: Katarina Wennstam
Förlag: Bonnier Pocket i samarbete med Damernas Värld (!), 2008
Antal sidor: 402 + extramaterial

"Det bästa jag läst på länge!" skrev jag i min läsdagbok när jag hade glufsat i mig denna spännande och tankeväckande roman. "Otroligt levande skrivet om en advokat och hans fru, när advokaten går till prostituerade samtidigt som han sitter som expert i en rättegång om koppleri."

Det här var den första boken jag läste av Wennstam, men det är klart att jag hade hört talas om henne tidigare. Läste man kultursidorna i början av detta årtusende så kunde man inte missa uppståndelsen kring hennes dokumentära böcker "Flickan och skulden" (2002) och "En riktig våldtäktsman" (2004) om våldtäkter och mäns våld mot kvinnor.

Sedan kom då "Smuts" ut (2007) och blev en storsäljare. Jag förstår varför, för även om det är fiktion så är den skriven på ett sätt som gör att man närmast får ett intryck att det är maskerad fakta. Som om Katarina Wennstam har intervjuat de inblandade i fallet, bytt namn och titlar på dem, stuvat om litegrann och serverat det som skönlitteratur. Hennes moderna och vardagliga språk bidrar till att boken känns trolig, realistisk.

Efter den boken kom "Dödergök", "Alfahannen", "Svikaren" och "Stenhjärtat" ut - och nu senast "Skuggorna". Jag har beställt Svikaren från årets bokrea, så att jag får en tämligen komplett samling. Skuggorna ska jag väl avvakta med tills den kommer ut i pocket.

Jag har sett i kvällstidningarnas nätupplagor att Wennstam varit med i någon sorts inlåsta-kändisar-pratar-ut-och-gråter-på-slott-program, där hon räknas som deckarförfattare. Deckarförfattare! Men det är väl såna som Camilla Läckberg, Kristina Appelqvist och Carin Gerhardsen? För mig är det här en blandning av spänning och samhällskritik. Om man förväntar sig dysfunktionella kriminalkommissarier, blodanalyser, biljakter och überintelligenta massmördare så blir man nog besviken. Förväntar man sig inlägg i samhällsdebatten, feminism och Uppdrag-granskning-journalistik så blir man nöjd!

(Jag sätter etiketten "Deckare och kriminalromaner" under viss protest, för jag har ingen etikett som bara heter "Spännande samtida samhällskritik"...)

Betyg: En mycket läsvärd bok i en dito serie.

Rekommenderas till: alla som gillar spännande romaner - i synnerhet om våld, hot, övergrepp - som känns helt verklighetstrogna.

Snackis: Perfekt bok att samtala kring.

1 kommentar:

  1. Tv-serien du hört talas om heter Deckarna och är faktiskt ett bra program. 6 författare som skriver, spänning, deckare eller åt det håller, en författare får berätta mer om sitt skrivande och varför det skriver i varje program. Lättsmält, utan att bli tramsigt, underhållande men utan att bli löjligt. Förutom Wennstam är Denise Rudberg, Anna Jansson, Hellström & Roslund och Christoffer Carlsson med. Så några rena deckarförfattare och några som mer lutar åt din beskrivning! För övrigt måste jag ta och läsa Wennstam snart.

    SvaraRadera