tisdag 17 februari 2015

Tematrio: Böcker med anknytning till sjukhus

Tematrio: Sjukdomar eller sjukhus hos Lyrans Noblesser denna vecka. Lite extra kul tycker jag, som var en av dem som föreslog det! (Helt utan en tanke på vilka tre jag isåfall skulle välja...) Hoppas Lyran själv mår bra efter akutbesöket på sjukhuset igår!
Ciderhusreglerna av John Irving
Denna underbara roman som är en av mina favoriter! Homer Wells växer upp som oäkting på ett barnhem, där föreståndaren är en läkare som tar emot kvinnor som blivit oönskat gravida. En del förlöser han och ibland behåller han småbarnen, som sedan lämnas bort för adoption. En del utför han abort på. Doktorn lär upp Homer, som blir en skicklig kvinnoläkare. Sedan händer förstås massor av annat, boken är ju inte slut där...

Min recension hittar man HÄR.
Försoning av Ian McEwan
Jag får väl säga det igen: Denna roman är också en av mina favoriter! Det här är så ruskigt och sorgligt, men så vackert beskrivet. Handlingen utspelar sig i England strax innan och under andra världskriget. Huvudpersonen är utbildad sjuksköterska och vårdar soldater i ett sönderbombat London. Mycket, mycket bra bok!

Min recension hittar man HÄR.Att föda barn - hur det verkligen känns av Karin Ahlborg
Jag har läst så ofantligt många tidningar, faktaskrifter, blogginlägg och böcker om att föda barn (i viss mån vänta barn och uppfostra barn, men mest just föda). Det var som en bottenlös brunn. Jag fick inte nog!
Och av allt som barnmorskor och kvinnoläkare, Vi Föräldrar, mina kompisar, min mamma och andra vällde över mig och allt jag själv köpte och lånade så sticker denna bok ut. Det är den allra bästa bok jag läst om förlossningar.
Det här är alltså en samling autentiska berättelser om hur det är att föda barn.

När jag själv väntade barn hade jag av någon anledning uppfattningen att det skulle vara annorlunda för mig jämfört med svärmor, mamma och mormor. Ja, det är klart att massor ändras vad gäller bedövningar, överlevnadschanser, inställning till mamman, övervakning av fostret osv - men det fundamentala med smärta, dödsångest och livsglädje förändras inte. Jag förstod inte förrän efteråt att jag inte borde fnyst åt folk för att de födde barn på 1940- eller 1970-talet - eller för den delen 1997 - i tron att det skulle vara så annorlunda att föda nu.

Tyvärr finns boken inte kvar i handeln och jag hittar inga bilder på den heller. Mitt eget ex är mycket tummat och läst!
//Joelinda


10 kommentarer:

 1. Ciderhusreglerna tänkte jag också på... föda barn har jag gjort :)

  SvaraRadera
 2. Ciderhusreglerna är den enda av de här tre jag läst

  SvaraRadera
 3. jag har läst Ciderhusreglerna och Försoning i alla fall. Att föda barn har jag missat

  SvaraRadera
 4. Jag gör tvärtom, jag läser i princip inget om förlossningar, det är det otäckaste jag vet. Hellre bo i en grop full med skallerorm :) Men Ciderhusreglerna är ett jättebra tips och en mycket fin bok!

  SvaraRadera
 5. En intressant trio! De två första har jag läst och gillat väldigt mycket.

  SvaraRadera
 6. Har inte läst någon i din trio. Men tack för tipset på böcker som säkerligen är intressanta.

  SvaraRadera
 7. Har inte läst någon av dessa, så tack för tips! :)

  SvaraRadera
 8. Försoning älskar jag både som bok och film :) Förlossningsskildringar för mig innebär reflexivt ihopknipande av ben och ångest, så den sista ska jag inte läsa...

  SvaraRadera
 9. Jag har funderat på att läsa Ciderhusreglerna, men jag har ju tyvärr gjort misstaget att se filmen först i så fall.

  SvaraRadera