söndag 31 maj 2015

Café Uppland


Bokens titel: Café Uppland - recept och guide till 48 caféer
Författare: Ylva Tryselius
Förlag: Isaberg Förlag, 2015
Antal sidor: 186

Isaberg Förlag har gett ut en serie fina böcker från olika svenska landskap, städer och regioner: Bohuslän, Dalarna, Gotland, Göteborg, Småland, Stockholm, Öland, Öresund, Östergötland och Österlen. Nu i dagarna kom boken om Uppland, mitt landskap!

Författaren har besökt ett stort antal caféer runtom i Uppland och valt ut 48 av dem som hon anser extra värda ett besök. Gemensamt för dem alla är att de satsar på hembakat kaffebröd, har en trevlig atmosfär, ofta ligger i anslutning till andra kulturhistoriska miljöer eller vackra omgivningar samt drivs av engagerade människor som lägger ner sin själ i caféerna. Boken tycks avsedd att inspirera till utflykter i landskapet, där man kanske först beser någon sevärdhet och därefter fikar i en trevlig kaffestuga.

Caféerna är indelade i geografiska områden för att underlätta planeringen när man gör sin söndagsutflykt med bilen eller tar motorcykeln på lite cruising (som min svåger gör, han åker alltid vackra landsvägar med sin mc och stannar vid någon avsides krog eller ett gammalt café), eller får med sig hela familjen på en heldags cykeltur i omgivningarna. Här finns kapitel från exempelvis Roslagen, Attundaland och Tiundaland - och vår kära huvudstad har fått ett helt eget kapitel.

Författaren har själv tagit alla fotona och de upptar minst lika stor del av boken som texten. Guiden är uppdelad i en beskrivning av varje café och innehavarna, en historisk återblick eller andra intressanta fakta om både bygden och fikastället. Därutöver är det mängder av bilder samt minst ett recept från varje ställe.Den enda nackdelen med boken är väl att den är för fin för att jag ska vilja lägga den i bilen bland gamla McDonalds-papper, udda vantar, spolarvätskeflaskor och annat skräp. Snyggt inbunden, massor av lockande bilder och goda recept - det här är en fin guidebok till alla upplänningar som gillar att göra en mysig helgutflykt och mumsa hembakta bullar.

Betyg: Logiskt upplagd och snyggt formgiven faktabok om ett fantastiskt landskap (jag är heeeelt opartisk!).

Rekommenderas till: Fikasugna turister och boende i Uppland, som vill välja de allra bästa caféerna och sedan kunna gå hem och baka deras godsaker själva.

Snackis: Kanske inte så mycket att prata om, mer att använda som guidebok.

Länk till boken på Isaberg Förlag INBUNDEN eller Adlibris INBUNDEN.

Tack till författaren för recensions-exet! En mycket trevlig överraskning.

1 kommentar:

  1. Tack för den fina recensionen!!
    Jag kan verkligen rekommendera dessa guldkorn! Otroligt härliga miljöer, människor och bakverk. Bara hoppas att jag har gjort dem rättvisa! Intensivfikade under året och har hittat flera nya favoriter. Besökte ett idag (Skrotens) privat och bakade lite kakor "amaretto al limone" med recept från ett annat café dessutom. Lycka till med utflykterna! Tycker mycket om dina funderingar om böcker och livet!

    SvaraRadera