måndag 4 maj 2015

Tematrio: Bröllopsfester i litteraturen

"Tematrio: Kalasande" säger Lyrans Noblesser idag. Vi ska berätta om tre böcker där man firar något. Precis som Lyran har jag en massa bemärkelsedagar att se fram emot - faktum är att de började redan häromdagen. Den ena födelsedagen efter den andra, i närmaste familjen. Jubileum, årsdagar, studentexamen - hela maj och en bit in i juni ska det firas.

Min tematrio fokuserar speciellt på den sorts kalasande som bröllop innebär.

Jag följer bokserien "Släkten" som - i stora drag - handlar om svenska kvinnor genom ett årtusende. De är släkt (inte i rakt nedstigande led, men nära) och där förekommer det mängder av bröllop.

Vilka storslagna fester de hade, järnålderns och vikingatidens folk! Får och grisar slaktades, öl brygdes och bröd bakades för bröllopsfester som kunde vara i flera dagar. Gästerna kom långväga ifrån och sov förstås över.

Alla böckerna innehåller bröllopsfester (om jag inte helt missminner mig) men läs exempelvis Catharina Ingelman-Sundbergs "Tempelbranden".En bok som är proppfull av bröllopsbestyr är Jane Austens "Stolthet och fördom" där allt kretsar kring att få fem snart vuxna döttrar bortgifta. En klassiker, förstås.Med risk för att jag redan har nämnt den här boken för många gånger: en roman som i stort sett enbart handlar om bröllopsförberedelser - och de tämligen tragiska relationer som exponeras då - är Inger Alfvéns "Allt vi aldrig gjorde med varandra".


Det är alltid underhållande - eller kanske ångestfyllt? - att tränga ihop en massa finklädda släktingar som inte brukar ses, tvinga dem att sitta still och konversera, servera dem alkohol och sedan invänta den obligatoriska urladdningen...

Oavsett om det är vikingatid, engelskt 1700-tal eller svenskt 2000-tal, så älskar folk att klä upp sig, välja vackra presenter, äta god mat i överflöd och dricka rusdrycker, men bröllopen är - och var - inte bara glädje och kärlek utan intriger, makt, taktik och en massa gammalt groll...
//Joelinda


12 kommentarer:

 1. Håller med, det är något speciellt med bröllop i litteraturen. Tack för en fin trio!

  SvaraRadera
 2. Har bara läst Stolthet och fördom av böckerna i din trio.

  SvaraRadera
 3. Vilken tjusig trio du fått till! Inger Alfvéns roman ska jag leta upp.

  SvaraRadera
 4. Klockren beskrivning av släktfester: underhållande men ångestfyllt... Jane Austen är ett bra exempel, det handlar ju mycket om gifterier men det är inga långtråkiga beskrivningar av själva bröllopen, det uppskattar jag.

  SvaraRadera
 5. Det var en fin och blandad trio!

  SvaraRadera
 6. Bröllop är fint fast jag gråter alltid....

  SvaraRadera
 7. Fin trio har dock inte läst någon av dina än.

  SvaraRadera
 8. Släkten har jag tänkt läsa och jag har de tre första böckerna väntandes i hyllan.

  SvaraRadera
 9. Stolthet och fördom har jag läst av dessa tre, och serien släkten har jag hoppat in och börjat läst från den sist utgivna, skall bli spännande att fortsätta med den.

  SvaraRadera
 10. Stolthet och fördom fick smyga sig in i min trio också! :)

  SvaraRadera
 11. Jag har inte läst dessa böcker. Tack för tipsen.

  SvaraRadera