måndag 11 maj 2015

Tematrio: Livet under andra världskriget

Ett ämne man skulle kunna göra en tema-hundring av, istället för en tematrio: Denna vecka tycker Lyrans Noblesser att vi ska lista tre böcker som handlar om andra världskriget. Tre! Det är ju ingenting. Menade du inte tio åtminstone?!
Hotellet i hörnet av Bitter och Ljuv är en alldeles underbar bok - klicka på länken för att se min recension. För mig var det helt chockerande att inse hur amerikanerna behandlade de japanska invandrare som bott i landet i decennier, som rotat sig, fött barn och skapat arbeten, blev deporterade till stora interneringsläger under kriget.


The Buddha in the Attic är på samma tema, om den amerikanska interneringen av japaner, och den är så vackert skriven så den hör till en av mina absoluta favoriter. Vi får följa namnlösa japanska kvinnor i alla åldrar i ett allt annat än lätt liv i USA. Jag tror den heter "Vi kom över haven" på svenska.


Boktjuven utspelar sig däremot i Europa och handlar om livet i en småstad i Tyskland 1939, där flickan Liesel måste lära sig att hantera krigets fasor (och avsaknaden av böcker!). En fantastisk bok som lyckas med det märkliga att hitta en ny infallsvinkel då den beskriver andra världskriget. Det var flera år sedan jag läste den, men jag har glömt att recensera den här.

//Joelinda22 kommentarer:

 1. Boktjuven har jag nyligen köpt, så den finns på att läsa-listan.
  De andra känner jag inte till, men jag håller med om att behandlingen av japansk-amerikaner var fruktansvärd. De sågs som presumtiva fiender på grund av sitt ursprung. Tysk-amerikanerna internerades däremot inte, så det hade en tydlig rasistisk bakgrund. När börjar USA internera sina muslimska medborgare...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Robert, jag tror du kommer att tycka om "Boktjuven". Jag har läst på en hel del om behandlingen av japan-amerikaner EFTER att jag läste dessa båda romaner, eftersom det är en del av nutidshistorien som jag inte kan minnas att vi fick lära oss ett dugg om i skolan. "Hotellet i hörnet av Bitter och Ljuv" är förvisso lite sliskig på sina ställen, men om man bortser från det onödigt söta i den så är den proppfull av detaljer som fascinerar mig. Julie Otsukas bok är alldeles fenomenal och hjärtskärande, skriven på ett avskalat sätt som man sällan ser. Ja, det kan inte vara lätt att vara muslim i USA efter 9-11! Men frågan är om det är så mycket enklare i Sverige, tänker jag.

   Radera
 2. Boktjuven har jag, allvarligt ämne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och ändå tror jag att den skulle passa ungdomar väldigt fint.

   Radera
 3. The Buddha in the Attic är den enda jag inte läst av de här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försök få tag på den! Lite annorlunda skriven men för MIG var det en underbar läsupplevelse.

   Radera
 4. De två första böckerna har jag faktiskt inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så många bra böcker man inte har läst :-) Det tänker jag varenda gång jag surfar runt på andras tematrio-inlägg.

   Radera
 5. fin trio. har läst de två sista. känner inte till den första

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon sa att den första finns som film? Boken är lite åt det amerikanskt söta hållet, men man får väl blunda för det och ta till sig resten.

   Radera
 6. Jamie Fords bok har jag länge tänkt läsa. :)

  SvaraRadera
 7. O, det var tre mycket bra val! J'ätteintressant om de amerikanska lägren för människor med japansk bakgrund - det är verkligen en nedtystad del av historien (eller så är det bara jag som varit okunnig)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kände inte heller till det, har inga minnen av att vi någonsin fick höra talas om det i skolan. Jag läser många historiska böcker men har ändå inte konfronterats med detta. När jag började nysta i det, kunde jag läsa på amerikanska hemsidor att detta varit mycket tabu i USA. Dels för den "vita" befolkningen som kanske skäms, dels för japan-amerikanerna själva som - av någon märklig anledning - också skäms, för de ville bara smälta in och assimileras. De pekades ut och anklagades falskeligen som infiltratörer, spioner och landsförrädare.

   Radera
 8. Jag har all böcker men Boktjuven är den jag läst och även sett filmen. Måste ta mig an Jamie Ford snart.

  SvaraRadera
 9. Boktjuven har jag läst och det är en väldigt annorlunda och bra bok. Jag har märkt att det är väldigt mycket som jag inte fick lära mig i skolan, om bland annat andra världskriget. Det är ju segrarna som skriver historian...

  SvaraRadera
 10. Otsuka får jag kolla upp! Tack för tips, har inte läst någon av dessa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gör det! Den var ju så otroligt omskriven häromåret, men nu var det länge sedan jag hörde någon prata om den.

   Radera
 11. Boktjuven är en av mina favoritböcker :)

  SvaraRadera
 12. Jamie Fords bok läser jag just nu! Riktigt intressant om än något väl söt på sina ställen men Ford är insatt i ämnet. Ett ämne som är riktigt intressant och skrämmande. Buddha in the attic har jag läst och älskat. Boktjuven vill jag så gärna läsa men det är ju alltid utlånad på biblioteket, får kanske köpa den själv snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att den är söt. Nästan liten väl hollywoodsöt för min smak ibland MEN det historiska uppväger.

   Radera
 13. Det är bara Boktjuven som jag läst och den är helt fantastiskt bra. Den första har jag också tänkt att läsa så småningom.

  SvaraRadera