söndag 17 maj 2015

Glitterspray


Bokens titel: Glitterspray och 99 andra klintbergare
Författare: Bengt af Klintberg
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Bokförlaget Atlantis, 2007
Antal sidor: 289

På baksidan av boken står följande information, som jag tycker är värd att återge: "Ur NE:s supplementsband: Klintbergare Populär benämning på ett slags moderna vandringssägner, som av många uppfattas som sanna."

Det är helt enkelt rätt spännande och roande att läsa alla dessa berättelser om sånt som folks grannar, systrar, lärare, morbrors nya frus bonusson eller fotbollstränare har varit med om. Ni vet, de där historierna som man värjer sig emot och säger "Nej, det är ju omöjligt!" eller "Det tror jag inte på" - men blir överbevisad för vännen har ju alltid själv hört detta och kan berätta så inlevelsefullt. Även om det ofta gäller någon man inte kan kontrollera det hela med.

Jag har tidigare - nu pratar vi decennier sedan - läst de två storsäljarna "Råttan i pizzan" och "Den stulna njuren". Det här är nog den nyaste av hans böcker om folksägner, men den kom ut 2007 så även det är några år sedan.

Alla tre böckerna är läsvärda, roliga och underhållande. Men mer än så: de är nödvändiga. Jo, jag tycker faktiskt det. Man måste kunna förhålla sig kritisk till det man hör och läser, kunna se anledningarna till varför folk berättar vidare vissa historier och förstå hur det kommer sig att vandringssägnerna berättas om och om igen.

Själv är jag så knastertorr så jag har svårt att tro på något alls. Uppvuxen i en familj där man alltid förväntades analysera, ifrågasätta, debattera, kritisera och förhålla sig avvaktande till det mesta. (Jag har svårt att tro på något alls, men nu är det ju inte mig recensionen ska handla om...) Som jag ser det, så bör så många som möjligt läsa af Klintberg och ta sig en liten funderare på vad man accepterar som sanning och vad man själv för vidare.

Betyg: Det här tillhör vår kulturhistoria och säger mycket om vårt samhälle, vår moral och etik, våra värderingar och ideal.

Rekommenderas till: alla som har någon form av socialt liv där man pratar "väder och vind" med andra - och hör dessa moderna vandringssägner. Borde snudd på vara obligatorisk läsning i högstadiet.

Snackis: Ja gissa om man skulle kunna prata hela kvällen!

P.S. Detta har inget med boken att göra, men författaren är storebror till den fantastiska textilkonstnären och designern Gunila Axén och till min barndoms clown Manne af Klintberg. Tänk vilken kreativ familj de måste ha växt upp i!

1 kommentar:

  1. Det låter ju jätteintressant! Det är spännande det där med "anekdotisk bevisföring" och hur lätt folk accepterar något som sant bara för att de hör det sägas... Berättandets kraft!

    SvaraRadera