måndag 21 november 2016

Arktis: liv i en värld av is och snö


Bokens titel: Arktis: liv i en värld av is och snö
Författare: Felix Heintzenberg och Ole Jörgen Liodden
Förlag: Bio & Fokus Förlag, 2016
Antal sidor: 207

Vad förväntar jag mig av en bok om Arktis?
Att den ska vara bländande vacker. Att den ska få mig att bli arg och uppgiven och djupt sorgsen över hur vi människor systematiskt förstört klimatet och naturen och dödat de vackra djuren. Att den ska få mig att känna hopplöshet över miljöförstöringar och skövling. Att den ska få mig att själv längta efter att få se åtminstone en bråkdel av det författarna sett.

Alla förväntningarna blir uppfyllda då jag läser "Arktis: liv i en värld av is och snö".

Detta blir en kort recension. Andra som skrivit om den här boken är Boktokig, Just här just nu, Boklysten. Samtliga ger boken högsta betyg. Gå gärna in och läs deras recensioner som motvikt till min! För tyvärr faller jag inte alls för upplägget, även om bilderna är överjordiskt vackra och ämnet mer än angeläget.

Layouten förstör hela läsupplevelsen för mig. Jag började förklara mig i ett längre inlägg, men har nu strukit alla mina invändningar. Kan bara konstatera att för mig personligen är det ett exempel på layout som inte är läsvänlig eller lockande - den känns inte alls genomtänkt. (Och jag gillar inte stavfelen och inkonsekvenserna.) Det är inte ofta jag stör mig så mycket på en boks formgivning men den här gången gör jag verkligen det.

Innehållet då? Där finns mycket att lära sig om de fantastiska djuren i Arktis och hur deras livsvillkor har förändrats. (Orden "specialist" och "extrem" förekommer oräkneliga gånger.) Det är på samma gång sorgligt och spännande att läsa om rödrävens inkräktande på fjällrävens territorier, om fåglarnas överlevnad i kylan, om växterna som spirar mot alla odds, om de höga granarna som sakta förflyttar sig mot polen och konkurrerar ut de mer köldtåliga träden, om jaktkvoter som hotar hela djurbestånd...

Det ligger ett gigantiskt arbete bakom denna bok och den innehåller mängder av fakta från de senaste årens klimatuppgörelser och avtal om miljön, de senaste rönen och den nyaste statistiken. Jag uppskattar den biten, som gör att "Arktis: liv i en värld av is och snö" skiljer sig från mycket annat jag läst i genren.

Omdöme: Författarna skriver oerhört engagerat och kunnigt. Fotografierna är magiska. Men det här är inte en bok jag lockas av och det beror enbart på formgivningen.

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN.

Stort tack till Bio & Fokus Förlag för recensions-exet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar