måndag 7 november 2016

Bästa dystopin?

Lyrans Noblesser frågar vilken som är den bästa dystopin vi läst. Men jag läser ju nästan aldrig sånt! Har inte surfat runt än och kollat vad de andra svarat, men det ska jag definitivt göra för det är intressant att se vad man fastnar för i en genre där det mesta är nattsvart.

Trots att jag har ett begränsat urval att välja bland - det här är verkligen inte mitt förstahandsval när jag köper böcker! - så kommer mitt helt självklara svar att bli...

..."Vägen" av Cormac McCarthy.


Den är ruggigt bra skriven och fasansfullt jobbig på samma gång. Om det skulle vara så att ni inte har hört talas om den, så kan jag bara kort säga att det handlar om en död mamma, en förkrossad pappa och en liten son - och ett laglöst liv i det stora utplånande krigets skugga, där inget eller ingen kan överleva men alla kämpar in i det sista. Ingen mat, inget rent vatten, ingen sol, ingen godhet, ingen vila - bara ett tröstlöst vandrande i den eviga gråheten. Fy fasen vad deprimerande.

12 kommentarer:

 1. Vägen är ruggigt bra, definitivt en av mina favoriter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hu. Det finns tydligen en film (med Viggo Mortenson som pappan) men jag klarar inte av att se den. Har hört andra säga att den både är väldigt bra och trogen originalet. Boken har etsat sig fast i mig.

   Radera
  2. Jag har spelat in filmen, men inte lyckats titta på den. Det känns som att det skulle vara jobbigt.

   Radera
 2. Svar
  1. Oerhört bra bok! Men se till att vara mentalt stabil när du läser den, för jag och resten av min bokklubb tyckte den var väldigt tung...

   Radera
 3. Ingen bok att bli glad och uppiggad av, om man säger så... men fantastiskt välskriven och svår att lägga ifrån sig.

  SvaraRadera
 4. Åh! Hur i hela fridens dar kunde jag glömma denna! Vägen är en fantastik bok, mörk och väldigt tung. Jag har sett filmen och den var ångestframkallande.....Ruggigt välgjord men känslomässigt väldigt tung att se. Dock ångrar jag inte att jag såg den, då den berörde mig så mycket och gav många tankar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan mycket väl föreställa mig att filmen var jobbig att se. Med musik till brukar det mesta bli ännu lite mer - sorgligare, vackrare, hemskare.

   Radera
 5. Sant deprimerande! Läst och sett, tyckte för ovanlighetens skull att filmen var bättre än boken i det här fallet, fantastiska skådespelarinsatser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också hört att filmen ska vara väldigt bra - och som sagt trogen originalet. Men jag vet inte om jag mäktar med att se den... Boken satte sig djupt, jag hade svårt att låta bli att tänka på den efteråt.

   Radera
 6. Älskar dystopier överlag, men hade riktigt svårt för Vägen. Kanske för att de inte alls gjorde som jag hade gjort (tagit livet av mig i källaren...)
  :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tror att man lever på hoppet så länge det bara går. Men även jag tänkte emellanåt att det hade varit bäst om någon bara hade gjort slut på eländet, pang bom. Den här boken är otroligt bra, tycker jag!

   Radera