torsdag 24 november 2016

Klädsel kavaj på Augustprisgalan


Hade inte begripit att det skulle vara så märkvärdigt att gå på Augustprisutdelning. Klädsel kavaj står det i inbjudan - vad sjutton ska jag ha på mig?! Saxar från sajten Etikettdoktorn:

"Står det Klädsel: Kavaj på inbjudan och det är en formell fest - välj mörk kostymklänning.
Om du som gäst är tveksam på vad som avses, välj även då mörk kostymklänning.
Kavajklädsel innebär att man ska klä upp sig mer än till finare vardag. En kjol och jacka är utmärkt, alternativt en dräkt eller byxdress som är elegantare än vardagsklädsel. En klänning som inte är blank eller glittrig, som är diskret urringad och har en längd under knäet."

Det knäppa är att om man undrar vad mörk kostymklänning är, som refereras till i de två första meningarna, så får man en förklaring inte riktigt stämmer med vad som just sagts om klädsel kavaj:

"En kjol eller klänning som är under ditt knä i längd.
Materialet ska vara finare som siden, sammet eller crêpe.
En okomplicerad klänning kan fungera utmärkt.
Den kan med fördel ha kort ärm. Sparsam urringning.
Färg och mönster efter tycke och smak. 
En kortare klänning kan vara glittrig."


Till det här ska man ha lackskor (jag äger inga!) och gärna en fin liten handväska (äger ingen sån heller). Pärlhalsband går utmärkt (duger mitt guldhalsband?). Som okänd liten bokbloggare lär jag väl ändå hamna bakom en pelare eller i ett spindelvävstäckt mörkt hörn och knappt synas - kan inte författarna stå för all glamouren?


Sammanfattning: Man ska ha klänning, men det går bra med snygga byxor och fin topp. Man ska vara elegant klädd, men inte ha aftonklänning. Inte ha glitter, men glitter går bra (!). Okomplicerat mönster men inte vardaglig. Jag känner mig genast klokare.

P.S. Klänningen på bilden är från Closet och väldigt vacker, tycker jag, förutsatt att man ser ut som modellen. Den här tjusiga tjejen är alltså 179 cm lång och får plats i storlek 36 (!!!). Vi är eoner ifrån varann, kan jag krasst konstatera. Kan en toga fungera? Om jag köper några löpmeter vinröd krossad sammet och draperar konstnärligt runt min medelålders-inte-storlek-36-kropp, blir det bra?

4 kommentarer:

  1. Det här hade jag också grymma problem med förra året :P Jag som aldrig är ute på finare saker skulle helt plötsligt lyckas fixa ihop en outfit!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vad valde du till slut? HUR finklädd var du?

      Radera
  2. En klänning som gick ner under knäna, svarta lite tjockare strumpbyxor, en svart kort "jacka" över och svarta lite finare stövlar blev det till slut! :)

    SvaraRadera