tisdag 29 november 2016

En galakväll på Konserthuset


Foto: Jan-Olav Wedin. Hoppas det är okej att jag lånar din bild?
Så här rent och fint var det inte igår kväll, utan massor av torgstånd, människor och skräp
- men samma vackra blåa färg och guldigt glittrande juleljus.

I vanliga fall släpar jag med mig min kamera överallt. Att fota med mobilen är inte min grej och har aldrig varit. Nu har jag dock hostat så mycket i flera veckor att jag fått grym träningsvärk i alla bröstmuskler och därför inte pallar att gå runt med en tung systemkamera runt halsen.

Alltså får ni hålla till godo med andras bilder, för jag har inget att visa från Augustprisgalan igår kväll.

Tjusigt var det! Mer påkostat och faktiskt roligare än jag hade trott. Det var evigheter sedan jag var inne i Konserthuset i Stockholm, hade helt glömt vilken vacker byggnad det är.

Entrén fylldes snabbt av vackra kvinnor i fina klänningar och stiliga män i kostym, alla hade hörsammat klädkoden som vållade mig sånt huvudbry (men jo, jag hittade en omlottklänning från Esprit att ha på mig). Ljudnivån var närmast olidligt hög. Hundratals förväntansfulla stod med bubbel i glasen och försökte konversera fast man skulle behövt både hörapparat och megafon.


Stora salen i Konserthuset.
Vi bloggare fick sitta på första raden på den balkong man ser här på bilden.

Jag lyckades hitta många av de andra bokbloggarna, mest tack vare att vi allihop gick runt med fula nyckelringsband med pressackreditering... Så roligt att få se er!

Nu vet jag inte exakt vilka alla var, men "Och dagarna går"-Anna och hennes dotter Lotta, "Sincerely"-Johanna, "Ugglan & boken"-Helena och "Som ett sandkorn"-Katarina presenterade sig allihop och gjorde så att jag slapp känna mig totalt utanför i ett sammanhang där jag faktiskt inte kände en enda människa. Tack!

Likaså träffade jag "Boktokig"-Eva och barnboksbloggande Agnes, som jag mötte redan på nomineringskvällen för en månad sedan och trevliga "Rastlösheten"-Clara som jag var tvungen att googla.

Min bänkgranne inne på galan var Paula från "Prickiga Paula"-bloggen, som jag aldrig träffat förut (hon hade för övrigt den mest otroliga klänning med My Little Pony-mönster!) och på andra sidan om mig däruppe på balkongen satt två tjejer som jag starkt misstänker var "En förbannad podd"-tjejerna.

Vid det här laget vet ni garanterat vilka ovanstående författare är!
Från vänster: Lilla Augustpriset, fackbokspriset, ungdomsbokspriset
och det skönlitterära priset. Foto: Sören Andersson.

Jag har ändå varit på en hel del tillställningar och event, så jag kände mig hyfsat luttrad och hade inga större förväntningar inför kvällen - men blev positivt överraskad över Niklas Strömstedt som var föredömligt kort, tydlig, enkel och naturlig i rollen som konferencier och den otroligt duktiga orkestern samt begåvade Anna Ternheim (vilken röst hon har!).


Extra roligt var att se vilka kulturpersonligheter som fått i uppdrag att läsa de nominerade böckerna och kort recensera dem. En del läste högtravande förklaringar, styltigt formulerade, som om de fina orden kunde kompensera för att de nog egentligen inte gillade eller förstod boken. Andra var spontana och sprudlande, viftade respektlöst med böckerna och sa att "alla måste läsa den!". 

Bäst gillade jag nog biskop Caroline Krook som läst "Fattigfällan" och naturmuppen Martin Emtenäs som läst "Djur som ingen sett utom vi", men det var många som gav bra och kärnfulla tal.

Och kulturminister Alice Bah Kuhnke seglade förstås in på scenen inledningsvis, alltid så strålande elegant (alltså, jag försöker egentligen att inte bry mig om utseende, men hon är verkligen otroligt vacker och välklädd och har en behaglig röst att lyssna på) för att skänka lite extra seriositet och glans åt galan, förmodar jag.

Kvällens tveklöst starkaste applåder fick Ann-Helén Laestadius som skrivit ungdomsboken "Tio över ett" och vann priset i den kategorin. Hon inledde sitt tacktal på samiska och passade på att ge en känga till alla svenskar som undrar över varför "samerna kommer så starkt just nu", genom att påpeka att samerna faktiskt fanns här före alla andra.

Johanna kom med det roliga förslaget att ha en sorts bingo nästa år, där man kan kryssa i så fort man ser någon som uppfyller vissa kriterier. Kanske hade det varit en bra sysselsättning att likt en fågelskådare ha en lista och bocka av: Therese Bohman, check, Linda Boström Knausgård, check. Och hon programledaren! Och han som skrivit den där boken som vann för några år sedan. Och den där kvinnan, var har jag sett henne? Oj, inte glo, titta på någon annan. Kolla, där är ju hon som var med i det där programmet, vad är det hon heter...?Tack för att jag fick vara Augustprisambassadör i år!


7 kommentarer:

 1. Åh så härligt det låter! Önskar så att jag också kunde gå på gala i vackra kläder! Men är så långt iväg alltid när man bor så här långt söderut som jag gör. Men det låter som en väldigt fin kväll för dig! Underbart att läsa om =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det VAR verkligen roligt och för en boknörd är det väl något alldeles speciellt att frottera sig med så många kända kulturpersonligheter och författare :-)

   Radera
 2. Det låter ju jätteskoj! Vilken grej :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var något alldeles speciellt att ha fått vara med om. Jag har läst i tidningarna att Augustpriset har fått kritik för att just fackböckerna tenderar att vara lättsamma reportage skrivna av journalister och att man saknar tyngd, analyser och akademiska utläggningar - men FÖR MIG var det ett riktigt bra startfält i år och jag är glad över de intressanta böckerna jag fått läsa.

   Radera
 3. Tack för trevligt sällskap (trots att vi inte hörde varandra). Jag tyckte att det var en fin kväll och bäst av allt var presentatörerna. Bra grepp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, presentatörerna var väl valda och musiken var fantastisk!

   Radera
 4. Låter som att du hade det riktigt trevligt! :)

  SvaraRadera