tisdag 15 november 2016

Läsgodis för Austen-fans


Härligt att hitta en bok man kan försjunka i och verkligen njuta av - och inte behöva tänka så himla mycket, bara bli serverad en underhållande historia.

Curtis Sittenfeld är rasande skicklig och jag tyckte att hennes bok om Laura Bush var fantastiskt bra - bland det bättre jag läst, faktiskt - så jag var ganska nyfiken på hur hon skulle lyckas med konststycket att skriva något på temat "Pride and Prejudice". Är det möjligt att man kan dra detta en vända till? Jodå!

Det är svårt att inte uppskatta de moderna systrarna Bennet, som yogar, glor på sina mobiler, internetdejtar, tjafsar med varann - och försöker hitta en kille att bli kär i. Till råga på allt är det humoristiskt skrivet så jag fnissar till när jag läser - det här var helt rätt för mig just nu, precis vad jag behövde!

Femhundra sidor. Det innebär att jag har en hel del kvar att se fram emot innan jag vet om Liz och Jane lyckas få mr Bingley och unge herr Darcy även i den här versionen. Och hur ska det gå för ultrafeministiska, möjligen lesbiska, surkarten Mary? Ska någon lyckas styra upp de vackra men spånigt tramsiga Kitty och Lydia som bara är ute och festar, aldrig tar ansvar och inte vill växa upp? Och tjocka barndomskompisen Charlotte - ska hon hitta någon att bli ihop med, trots att det ser rätt hopplöst ut?

Austen-fans: läs den här!

P.S. Jajaja. Jag har läst mitt eget inlägg innan jag lade ut det och ÄNDÅ inte sett att jag konsekvent kallat stackars Jane Austen för "Austin". Hjärnsläpp. Inte okunskap, utan bara allmänt hjärnsläpp. Tur att det finns bokbloggare som har lite bättre koll och kan rätta mig!

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Det här var skön underhållning för mig! Och fast jag läser och läser har jag mycket kvar :-) Härligt med tegelstenar ibland.

   Radera
 2. Haha, hon heter ju Austen, inte Austin. Och jag menar verkligen inte att märka ord - eller namn i det här fallet - för jag skriver ofta fel själv, men jag klickade glatt på det här inlägget eftersom jag förväntade mig något för Austin Powers-fan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att du har koll på mig! Det skulle inte förvåna mig om jag själv har tänkt "Austin Powers"... Pinsamt. Nu får jag skynda mig att ändra.

   Radera
 3. Äsch lät det vara, vetja, så kanske alla Austin Powers-fan därute klickar och får ett oväntat boktips på köpet. Det är alltid bra att vidga sina vyer! Du är f.ö. den tredje personen som tipsar om den här boken så jag måste kanske leta upp den i alla fall. Var lite skeptisk till P&P i modern tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är horribelt att stava fel på klassiker! Var tvungen att rätta. En annan sak om det hade varit en nutida författare med krångligt namn - men Jane Austen?!
   Och vad besvikna alla ska bli som hade sett en extremt luden bringa framför sig...
   Jag gillar verkligen den här boken. Om man kan originalet så är det mycket underhållande att läsa om hur de fem systrarna förflyttats till Cincinnati men upplever samma saker som i ursprungsboken.

   Radera