torsdag 24 november 2016

Eligible


Bokens titel: Eligible
Författare: Curtis Sittenfeld
Förlag: The Borough Press/Harper Collins Publishers, 2016
Antal sidor: 514

Jag är smått allergisk mot såna där "blurpar", citat som förlagen smaskar fast på omslagen för att sälja bättre, men den här gången får jag instämma i vad Jessie Burton (hon som skrev "Miniatyrmakaren", ni vet) har blurpat ur sig: "Sheer joy... Giddy and glam and a hearty update of Pride and Prejudice".

Precis så! Ren läsglädje, sprudlande glad och varm. En smart feelgood-bok baserad på Jane Austens berömda "Stolthet och fördom", men nu med handlingen förlagd till Cincinnati, USA, på 2010-talet. Gillar verkligen!

Curtis Sittenfeld är rasande skicklig på att återanvända den gamla originalhistorien och på ett trovärdigt vis förlägga den i modern tid. Det känns inte alls konstruerat, utan är en berättelse som hade kunnat stå på egna ben - även om jag måste säga att en stor del av behållningen är att ha originalet i bakhuvudet medan man läser! Alltså: ni som läst "Stolthet och fördom" kommer att gilla det här, det tror jag alldeles säkert.

Jane närmar sig 40 och Liz är 38 år, de har båda flyttat till New York och har varsin lyckad karriär som yogainstruktör respektive skribent på ett flashigt magasin, men ingen av dem är gift eller har barn - vilket förstås stressar deras mamma ordentligt. Vad hon inte vet, är att Jane planerar att skaffa barn via inseminering och att Liz har ett förhållande med en (oseriös) äkta man.

De flamstramsiga och vilda småsystrarna Kitty och Lydia bor fortfarande hemma, parasiterar på föräldrarna, ägnar sig åt hektiskt tonårsliv trots att de är en bra bit över tjugo och vägrar växa upp. Mellersta systern Mary är en trumpen och avig ung kvinna som påstår att hon inte är lesbisk, men det är det ingen som tror på.

Fru Bennet ser med fasa hur hennes fem döttrar inte har någon tryggad framtid - ingen av dem har ens en partner! - och inte verkar det bli några barnbarn heller... Precis som i originalet är mamman en person som är lätt att irritera sig på, men Sittenfeld har gjort henne ännu värre: nu är hon inte bara egocentrisk utan rent av elak, till råga på allt har hon ett tvångsmässigt behov av att beställa handduksset och porslinsprydnader ur en katalog, vilket hotar både familjens ekonomi och fyller upp deras redan sjaskiga hus.

Och in i handlingen kliver den charmerande allmänläkaren Chip Bingley som varit huvudperson i teveserien "Eligible" (alltså: valbar, en kopia på programmet "Bachelor") och hans vän - den supersnygge, stenrike och dryge hjärtkirurgen Darcy...

Omdöme: Det här var äkta läsglädje för mig och jag slukade de femhundra sidorna. Äldste sonen sa med en fnysning "mamma, läser du tjejböcker nuförtiden?" och visst är det här chic-lit men det är så himla roligt när man kan originalhistorien. Ren underhållning och jäkligt snyggt hopknåpat av författaren!

Länk till boken på Adlibris: ENGELSK STORPOCKET


---Andra böcker jag kan rekommendera, om man först ser filmen "Stolthet och fördom" för att friska upp minnet: Pride and Prejudice and Zombies samt Longbourn. Klicka på länkarna så hamnar ni på mina recensioner av dem. Jag har läst alla dessa tre böcker på engelska, men de finns säkert på svenska också.


1 kommentar:

  1. Jag har precis läst ut denna, rec kommer imorgon. Och som jag gillade det! Helt underbar läsning! Jag hade läst Stolthet och fördom precis innan så det var verkligen fascinerande att läsa båda böckerna direkt efter varandra.

    SvaraRadera