tisdag 14 mars 2017

Är kvinnor aldrig vänner i böckernas värld?

Igår såg jag på Rättviseförmedlingens Facebooksida en film om en mor och dotter som väljer bland barnböcker och finner att ytterst få innehåller flickor som har ett namn, som pratar (har repliker), som har en ambition (eller ett yrke) - de flesta barnböcker innehåller flickor som är perifera, saknar namn, inte driver på handlingen, inte tillför mycket till berättelsen mer än att de väntar på en prins...

Nu ska man väl i ärlighetens namn påpeka att det inte nödvändigtvis gäller svenska barnböcker - jag vågar nämligen hoppas att vi tänker lite annorlunda här! - och att hela filmen i slutändan är reklam för en bok om banbrytande kvinnor. Men ändå. En hint ger den om hur svaga flickor ofta är i barnens böcker.


Och idag drogs jag in i en mejlkonversation med mina bokklubbsväninnor, där vi kunde konstatera att det finns alldeles för få (skönlitterära) böcker som skildrar kvinnlig vänskap. Diskussionen kom sig av att vi hade valt Elena Ferrantes "Min fantastiska väninna" som bokcirkelbok till i fredags och att vi under den kvällen inte kunde komma på nästan några andra böcker som skildrar ett vänskapsförhållande mellan två kvinnor.


En av bokklubbsväninnorna föreslog då att det borde finnas ett Bechdeltest för böcker, en annan föreslog att jag skulle ta mina bokbloggarbekantingar till hjälp. Finns det ett intresse av att samla ihop böcker där två kvinnor har huvudrollerna i en skönlitterär bok och där deras vänskap skildras? Hur många såna böcker kan vi hitta?

Jag vågar påstå att jag kan hitta många, många böcker där kvinnor är ovänner eller konkurrenter, eller där de är systrar eller mor och dotter, eller där de visserligen är väninnor men det verkligen inte är deras vänskap som är bokens viktiga tema.

Såklart finns det många romaner där det figurerar flera kvinnor och att de interagerar med varann (kanske lite som en sidohistoria eller ett stickspår), men det var inte riktigt det vi var ute efter... Att hitta böcker om förälskelse och kärlek är lätt - att hitta böcker som huvudsakligen beskriver nära kvinnlig vänskap är inte alls lika enkelt.


* Bechdeltestet: En spelfilm som har två namngivna kvinnliga karaktärer som pratar med varandra om något annat än män.

10 kommentarer:

 1. konstigt... är inte kvinnor vänner i Lucy Dillons böcker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är väl ett jättebra exempel på kvinnor som vill varandra väl, inte konkurrerar om samma man, inte är systrar osv. Och som är huvudkaraktärerna i boken. Bra, Hannele! Vi har en liten lista och jag ska lägga in Lucy Dillon på den.

   Radera
 2. Ett bra exempel är också Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café av Fannie Flagg, men jag håller med dig. Det finns fler böcker där kvinnor är ovänner, i alla fall de som jag läser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, lägger in det på min lista!
   Ja, och de kvinnor som ÄR vänner är nästan alltid i bakgrunden eller inte huvudpersoner i handlingen...

   Radera
 3. Här några titlar jag kommer att tänka på på rak arm:

  Alice Walkers The Color Purple (kvinnlig vänskap central för huvudpersonens utveckling)
  Margret Atwoods The Handmaid’s Tale (i alla fall delvis om kvinnlig vänskap)
  Tsitsi Dangarembgas Nervous Conditions (kvinnlig vänskap viktig del i berättelsen)
  Mary McCarthys The Group (komplicerad vänskap bland kvinnor i grupp)
  Amy Tans Joy Luck Club (två generationer av kvinnors vänskap)

  Sedan tänker jag mig att böcker med titlar som The Divine Secrets of the Yaya Sisterhood och den där Traveling Pants någonting borde handla om kvinnlig vänskap men dom har jag inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Superbra, tack mrs B! "Joy Luck Club" har vi på listan men de andra var väldigt bra tips. Ya-ya-flickorna har jag läst och kan intyga att den handlar om livslång vänskap mellan flera kvinnor. Å, vad roligt att ni hittar fler böcker än vad vi lyckades spåna fram!

   Radera
 4. Kommer på flera böcker jag inte tycker om, men kan väl "tipsa" om dem i alla fall:
  The Jane Austen Book Club
  Sonjas sista vilja
  Kaffe med musik
  The Poison Tree

  Och några jag tycker om, men där det finns mer handling än "bara" vänskapsförhållanden:
  Recombinant (Mayer/Grover)
  Female of the Species (lika delar vänskap och ny kärlek)
  Big Little Lies
  Panic (Lauren Oliver)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hjälp, jag känner inte till en enda av de där... Får googla! Tack, Helena, de hamnar på vår lista.

   Radera
 5. Stål av Avallone är fantastisk skildring av två unga kvinnors vänskap, den förtjänar en plats hos er :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anna, just den hade vi redan på listan eftersom en i bokklubben hade läst den och jämförde den med "Min fantastiska väninna". Jag har fått ihop en hel del böcker nu, till min stora glädje! Trodde det mesta handlade om systerskap eller förälskelser, men det finns även skönlitteratur om vanlig kvinnlig vänskap.

   Radera