måndag 13 mars 2017

Kyrkogårdsboken


Bokens titel: Kyrkogårdsboken
Författare: Neil Gaiman
Originalets titel: The graveyard book
Översättare: Kristoffer Leandoer
Illustratör: Chris Riddell
Förlag: En bok för alla, 2015
Antal sidor: 333

Detta ska föreställa en ungdomsbok (12-15 år), men jag tycker inte man behöver begränsa sig till att enbart sätta den i händerna på yngre tonåringar. Själv blev jag stormförtjust i den och jag är ungefär ett halvsekel gammal... Det gäller för övrigt även de andra Neil Gaiman-böcker jag läst: de passar precis lika bra för vuxna. Jag har läst "Odd och frostjättarna" (9-12 år) samt "Coraline" (12-15 år) tidigare. Båda var fantastiskt bra!"Kyrkogårdsboken" inleds med ett bestialiskt mord, där en familj slaktas i sitt hus av en ondskefull man som kallas Jack. Dock undkommer en liten pojke, bara ett småbarn än, och mördaren Jack inser inte förrän det är försent att han inte lyckades döda hela familjen Owens.

Pojken Owens kommer att adopteras av en spökfamilj och får växa upp bland gravstenarna på stadens övergivna, gamla kyrkogård, där han är trygg och säker.

Precis som Åsa Warnqvist skriver i bokens efterord handlar det mycket om utanförskap, tillhörighet, gemenskap. Vem är man i förhållande till andra, vilken är ens roll i samhället och världen?

Läs! En varm och underhållande saga. Man kan tydligt se liknelserna med Kiplings "Djungelboken", som Gaiman säger sig ha blivit inspirerad av.

Omdöme: Neil Gaiman är en otroligt skicklig berättare. I alla de böcker jag läst hittills har han varvat sagor, sägner, folktro och mystik med högst realistisk vardagsdramatik.

Länk till boken på Adlibris: POCKET.

8 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jag vet :-) Men jag hoppas att faster/moster Sanna tar det lugnt med introduktionen så att inte de små syskonbarnen blir livrädda - det ÄR ju rätt läskigt i bokens inledning...

   Radera
 2. Jag älskade Kyrkogårdsboken och jag fyller ett halvsekel i sommar. Gaiman är en mycket bra författare. De andra två ska jag läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maria, har du en bokblogg? Försökte se om din ikon länkade till något, men kom ingenstans.
   Kul att vi är flera nästan-femtioåringar som uppskattar Gaimans böcker!

   Radera
 3. Även jag, snart 35 älskade den =) En allåldersbok vill jag påstå att det är! =)

  SvaraRadera
 4. Håller på med den just nu och njuter :) Har riktigt svårt för åldersgränser, tycker det vore synd om folk blir avskräckta bara för att de är "något" äldre (är inte riktigt halvsekel än, men det är inte många år kvar):

  SvaraRadera