fredag 17 mars 2017

Erkänner, jag är en ytlig person


Ett fantastiskt vackert bokomslag!

Jag ser att mina bokbloggarkamrater är med i någon sorts utmaning om bokomslagens betydelse för inköp. Är det ens en fråga, tänker jag?

Såklart spelar omslaget en enormt stor roll. Jag läser visserligen böcker med fula omslag, för att jag känner till författaren eller lockas av baksidestexten - SÅ ytlig är jag inte så att jag inte kan bortse från ett fult omslag, men det spelar roll för mig hur boken ser ut! (Se bara på hur jag hängde upp mig på Liane Moriartys omslag, några blogginlägg längre ner på sidan.)

En snygg bok är den som har ett omslag som inte är plottrigt, överdesignat, fullt med citat - utan rent och enkelt. Här är sju omslag som jag gillar. De passar innehållet (tror jag, har inte läst alla) och är tydliga, enkla, sobra. Mycket tilltalande!
En ful bok har gärna ett collage (får rysningar av sånt), glitter och guld och mycket pastell (hu!), blurpar (citat vad andra tycker om boken), cirklar med uppgifter om hur många veckor boken legat på topplistorna, konstiga typsnitt som man undrar var formgivaren har hittat...

Den ska gärna ha några underliga perspektiv på bilden eller texten, oproffsiga foton samt något som är omotiverat utsuddat. Om man vill kan ju också designa sitt bokomslag så det ser ut att komma från Jehovas Vittnen... med lyckliga människor av alla hudfärger och ett inklippt lejon... Här kommer sju exempel på böcker som jag ryggar tillbaka inför och helst klär in i barnens skolbokspapper:
Jag skulle kunna starta en ny blogg bara om bokomslag, inser jag. Tyvärr skulle jag antagligen bli alldeles för hård och otrevlig i mina omdömen och behöva skriva under täcknamn. Det finns för många fula bokomslag i världen.

3 kommentarer:

  1. Omslag är viktig för mig med, jag tilltalas och lockas av fina omslag. Men i slutänden så är det även andra saker som gör att jag väljer att läsa en bok som tex handling, genre eller vilken författare det är. Men visst är det betydligt mer troligt att jag väljer en bok som har liknande omslag som du nämner som fina än vad jag väljer ur den senare högen! Lånar ju mycket av mina böcker och då blir det ju omslaget som fungerar som lockmedel för att jag ska plocka åt mig en bok eller inte.

    SvaraRadera
  2. jag är inte ytlig utan stor estet :)

    SvaraRadera
  3. Har Karin Bojs skrivit en bok att syra grönsaker? Den boken blir jag nyfiken på. Snygg är den också. Jag gillar det rena, som motsats till plottrigt.

    SvaraRadera