fredag 3 mars 2017

Står i tiden fram


Bokens titel: Står i tiden fram - Svenneby gamla kyrka från medeltid till nutida bevarande
Författare: Catharina Göransson, red.
Förlag: r.e reflektion erfarenhet, 2017
Antal sidor: 155 + fotnoter

Som grafisk formgivare är det svårt att inte falla pladask för en bok som är så vackert inbunden med både bild och prägling på framsidan, ett skyddsomslag med delvis lackad titel, en inlaga i tjockt härligt papper av hög kvalitet, ett läsband för att hålla reda på hur långt man hunnit läsa - och snygg, luftig layout. Foton på varenda uppslag, generöst med utrymme för texten. Det här är precis den sortens bok jag själv skulle velat få i uppdrag att göra!

Det var exakt det här jag menade, när jag påpekade att en av de Augustnominerade böckerna hade alla förutsättningar för att vara årets vackraste bok men istället var tröttsam att läsa eftersom någon lagt allt fokus på bilderna och inget alls på läsbarheten.


Logotypen som är präglad på bokpärmens baksida.

Svenneby gamla kyrka får bli ett av sommarens resmål, om jag får välja. Nu vill jag ju se stället på riktigt, efter att ha läst om det. Vilken liten pärla denna kyrka verkar vara!

Kville pastorat ligger i norra Bohuslän, men alla vi som bor långt från västkusten kan ändå läsa boken med stor behållning. Är man intresserad av kulturminnesvård, arkitektur, gediget hantverk (på utdöende...), historia och vårt gemensamma kulturarv, ja då är det här en underbar bok.

Här får vi följa renoveringen av 1100-talskyrkan. Bland det jag tycker mest om är kapitlen om hantverkarnas fantastiska arbete med att mura, kalka väggar, hugga sten, skydda medeltida målningar, staga upp och räta ut, lägga stengolv, snickra (fast allt är snett och vint) och ställa i ordning så att kyrkan orkar leva i tusen år till. Det är en fascinerande tanke, att så många människor i så många generationer före oss har suttit i de där kyrkbänkarna och tittat på samma takmålningar, sett solstrålarna genom fönstren och känt kylan från stengolvet, nött på träbänkarna tills de är alldeles lena, dragit med handen över de vitkalkade väggarna...

Jag är så glad för denna boken, tack för den! Och vill varmt rekommendera er andra att gå in på deras hemsida för att själva läsa mer: Svenneby gamla kyrka.

Mina bilder från mitt förra inlägg om denna bok:


Bokens framsida, skyddsomslaget.


Bokens framsida, pärmen med fotot av kyrkporten.Bokens insida, ett av uppslagen.Bokens insida, ett av uppslagen.

Boken går att beställa om man mejlar till kville.pastorat@svenskakyrkan.se eller så kan man köpa den på utvalda muséer och bokhandlar: LÄNK HÄR.

4 kommentarer:

  1. Jag är väldigt förtjust i den här sortens böcker och jag köper dem ganska ofta men sen läser jag sällan. Fint att se fotona och läsa din text!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör mig så glad när någon kostar på sig att göra en riktigt vacker bok i en tid då allt ska digitaliseras. Det är en särskild känsla att känna tyngden av en bok, bläddra bland tjocka pappersark och titta på tryckta foton och läsa bokstäver som inte flimrar från en skärm.

      Radera