tisdag 2 maj 2017

Gillar inte böckerna jag sett fram emot

Anledningen till att det inte kommit några nya recensioner på ett tag, är att jag inte klarar av att läsa de böcker jag valt ut. Känner mig mest bara besviken.


Först började jag med Stuart MacBrides bok Hälsning från de döda som jag spanade in på engelska för många år sedan; den verkade spännande på det lite löjliga viset. När den i år kom på bokrean så passade jag på att köpa den.

"Medierna kallar honom Födelsedagsfiraren. Han har kidnappat flickor i många år alltid när de ska fylla tretton. Därefter skickar han födelsedagskort till deras familjer som visar hur han långsamt torterar flickorna till döds. För fem år sedan försvann kriminalinspektör Ash Hendersons dotter Rebecca. Ett år senare kom det första kortet. (---)"

Men det är sjukt dåligt, något annat kan jag inte säga efter ett par kapitel. Uselt. Rått, brutalt, grabbigt så man nästan spyr.


Sedan gav jag mig i kast med Swamplandia av Karen Russell, som jag sett att någon annan bokbloggare tipsat om. Omslagsbilden är så inbjudande!

Men guuuuuud vad segt. Ska det aldrig hända något? Underliga ungar och deras underliga föräldrar i ett underligt äventyrsland på dekis. Deprimerande och ohyggligt händelsefattigt.

Nej, kanske dags att hugga in på en av mina favoritförfattare? Då kan det ju inte bli fel. Jag har läst varenda bok av Maria Ernestam och även om jag inte fullkomligt älskat allt så har jag tyckt om det.


Suck. Pretentiöst, är allt jag tänker efter en tredjedel av Den sårade pianisten. Jag som högaktat Ernestam för hennes vackra språk och fina analyser av relationer. Jag borde ha dragit öronen åt mig när tidskriften Femina skrev:

”I Den sårade pianisten beskriver Maria Ernestam med finlitterär penna den vänskapliga tvåsamheten mellan barndomsvännerna Veronica och Marieke som det enda som verkligen betyder något ... Minsta skiftning i beteenden noteras. Varje mänsklig reaktion, varje enstaka händelse analyseras.”
Finlitterär penna! Och allt som noteras och analyseras. Jag håller med, så är det - och det drar ner mitt betyg drastiskt.

Suck. Vad ska jag läsa nu. Kalle Anka Pocket kanske?


9 kommentarer:

 1. Men inte måste du läsa just dessa böcker? Lägg dom åt sidan och välj något du verkligen vill läsa istället! Läsningen ska vara nöje och inte måsten. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har ju rätt i det, Helen, och om jag inte missminner mig så skrev jag exakt den där sista meningen på DIN blogg för inte så länge sedan :-)
   Jag skippar den usla mordboken och lugnar mig med Swamplandia (som fått mängder av utmärkelser och BORDE vara bra!), och försöker nog läsa Ernestams roman i all hast eftersom jag ändå hunnit halva boken igenom. Blir bara så besviken - TRE böcker på raken!

   Radera
  2. Precis! En liten vink tillbaka men så kloka ord är värt att påminnas om =) Hoppas du hittar en fjärde bok som är alldeles utmärkt och perfekt på alla sätt =)

   Radera
 2. Modesty Blaise måste väl gå före Kalle Anka :D Men stackars, låter som några rejäla bottennapp, och en finlitterär penna... får rysningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ja, den recensenten på Femina som använde uttrycket "finlitterär penna" visste inte hur motbjudande det låter :-)
   Tur nog finns det fler olästa böcker i min bokhylla!

   Radera
 3. Tips: Läste nyligen Tove Alsterdal för första gången. Har hört andra rekommendera henne tidigare. Läste "Vänd dig inte om" som pocket. Bra! Återkomer i tankarna då och då till boken flera veckor efter läsningen. Till exempel när jag passerar slussen. Också lite extra intressant för dem som är uppvuxna i norra Stockholm och känner till området Beckomberga. Hon skriver bra och "lagom spännande". Dessutom finns det en del moraliska dilemman att fundera på utan att de känns alltför påträngande eller finskrivna. Om du vill ha ett tips ...:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alsterdal har jag inte läst något av, så henne ska jag kolla upp. Tack! Du tipsade förut om Karin Alvtegen och henne blev jag också nyfiken på.

   Jag tror jag snabbläser klart "Pianisten" eftersom jag hunnit halvvägs genom den och sedan hugger jag in på en fackbok istället - har flera stycken som väntar.

   Radera
 4. Hoppas du hittar till en bok du gillar! Jag kan rekommendera Foers Här är jag. Riktigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anna! Jag tycker att med min stora hög med olästa böcker bredvid sängen borde det vara omöjligt att inte någon skulle passa - och att TRE på raken skulle kännas träliga (i synnerhet som det var böcker jag hade sett fram emot). Ska kolla upp Foer! Igår högg jag in på Karin Bojs bok om våra fäder, och den verkar lovande.

   Radera