måndag 8 maj 2017

Tematrio: Starka tjejer!

Tematrion denna vecka ska handla om bra romaner med flickor i huvudrollen. Det finns ju massor att välja på men här kommer mina tre förslag:


Utrensning av Sofi Oksanen - om bondmoran Aliide och den flicka hon hittar på sin gamla gård i Estland. En mycket stark bok som involverar många flickor i olika tidsåldrar. Tung bok men helt oförglömlig!


Bonjour tristesse av Francoise Sagan - om den tämligen egotrippade och manipulativa unga Cécile och hennes kärleksäventyr på franska Rivieran, en kortroman som lyckas förmedla många känslor på få sidor.
Cirkeln, Eld, Nyckeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren är ett lysande exempel på ett helt gäng flickor som klarar av att stå på egna ben. Allt handlar inte bara om killar och smink - tvärtom är vänskapen dem emellan det allra viktigaste och i slutändan totalt avgörande. Till och med jag som har svårt för övernaturligheter tyckte väldigt mycket om de här böckerna!

13 kommentarer:

 1. Utrensning är den enda jag läst av böckerna i din trio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är verkligen hemsk. Hemskt bra också, men hemsk i alla möjliga avseenden.

   Radera
 2. Sagan har jag ännu inte läst. Men Oksanen är ett geni!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Bonjour tristesse" läser du på en kväll (eller två).

   Radera
 3. Att jag inte kom att tänka på Cirkeln! Verkligen ett superbra exempel på temat! För övrigt är jag förtjust i alla dina tre :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inte första gången vi tänker och tycker lika! :) Och Cirkeln-tjejerna är bra exempel på kompetenta, unga kvinnor som styr sina egna liv.

   Radera
 4. Av dessa endast läst Bonjour tristesse. Vill försöka få tid för Oksanens bok också någon gång. Jag som gillar övernaturligheter borde sen kanske gilla Cirkeln, har den i hyllan men efter Färjan... känner ett visst motstånd, måste medges. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kommer att gilla Cirkeln, där finns absolut ingenting av det som förekommer i "Färjan". Jag lovar! Det är bästa sortens blandning av tonårsliv (gymnasieskola, mobbing, vänskap, jobbiga föräldrar, sorgen efter ett självmord, killar som utnyttjar en, bästa kompisar som ställer upp på allt, roliga fester) och mystiska händelser som inträffar på en nedlagd gammal dansbana i stadens utkant...

   Radera
 5. Engelfors-trilogin har jag läst och gillade väldigt mycket. De andra två böckerna har jag väntandes i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om författarna hade begripit att de skulle nå SÅ många vuxna med sin trilogi! Jag vet många i min egen ålder som har slukat de där böckerna.

   Radera
 6. Engelfors-trilogin är verkligen ett bra val! Blev riktigt förtjust i den serien. De andra två har jag inte läst, men har Oksanen i hyllan, oläst så någon gång lär även hon bli läst =)

  SvaraRadera