söndag 28 maj 2017

Vänd dig inte om


Bokens titel: Vänd dig inte om
Författare: Tove Alsterdal
Förlag: Lind & c:o, 2017
Antal sidor: 409

Jag har rutinmässigt bläddrat förbi Alsterdals böcker, tänkte "ännu en deckarförfattare, ännu fler dysfunktionella poliser och ännu fler osannolika seriemord" när jag såg dem. Men så fick jag tips här i bloggens kommentarsfält - tack Ylva! - om att läsa just Tove Alsterdal, så jag chansade. Klickade hem "Vänd dig inte om" bara för att det är den nyaste.

Det här är en spänningsroman med stråk av kriminalroman och en rejäl dos samhällskritik. Faktiskt påtagligt lik min favorit Katarina Wennstam som också lyckas blanda spännande mord eller svåra brott med lite rafflande polisarbete och avsevärt mycket mer. Dels en hel del oroande aktuella samhällstrender och problem, dels en hel del relationer.

I Tove Alsterdals bok handlar det mer om tiggare, romer, zigenare, rumäner, EU-migranter och deras livsvillkor än om något annat. Jo, mentalsjuka på Beckomberga spelar en stor roll - i synnerhet reformen som gjorde att de på 1980-talet släpptes ut ur den låsta vården och förväntades klara sig själva. Handlingen utspelar sig nämligen i området Beckomberga i Stockholm, där man byggt trendiga hus för unga välbeställda familjer mitt inne på det forna sjukhusområdet.

Jag är väldigt förtjust i den här sortens böcker och ännu bättre blir det av att Alsterdal är rasande skicklig med orden. Ingenting känns konstlat eller pretentiöst i hennes text, den bara flyter på.

Bokens huvudperson Eva är medelålders och nyligen frånskild. Hon har svårt att släppa taget om sin ex-man, trots att det var hon själv som stod för uppbrottet. Hennes vuxne, unge son valde att bo hos sin styvpappa istället för hos henne efter skilsmässan, men har nu flyttat vidare till Berlin eftersom han inte vill vara i vägen för sin pappas nya förhållande. Eva har svårt att hantera att ex-maken har en ny kvinna och hon terroriserar honom med mejl, sms, telefonsamtal och slutligen även besök på både jobbet och i hans nya hem.

Vid en halvt oplanerad tur hem till ex-maken stöter hon på honom utanför en livsmedelsbutik och han blir förbannad över att hon förföljer honom. Medan de står där och tjafsar smyger en mördare upp bakom dem, slår Eva till marken och hugger hennes förre make till döds med en kniv. Och enda vittnet är en romsk kvinna som sitter utanför affären och tigger...

Mitt foto: Småmynten ska associeras till tiggare, tänkte jag.

Omdöme: En riktigt spänningsroman med rättvisepatos och något viktigt att säga - och en mordgåta som känns underordnad men ger piff till handlingen. Mycket bra!

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN och POCKET

2 kommentarer:

  1. Jag gillar Alsterdals böcker mycket, hon är duktig på att väva in mycket research i texten och ändå få den att flyta. Rekommenderar alla!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, en mycket positiv överraskning!

      Radera