måndag 4 juni 2018

Tematrio: Somriga böcker

Tematrio om somriga böcker, det kan väl inte vara så knepigt? I synnerhet inte om man alldeles nyss läst ut en bok som inte bara handlar om sommaren utan även heter så:


"Sommarboken" av Tove Jansson - fin liten bok som jag varmt rekommenderar er att läsa!


"Hemma hela sommaren" skrev jag också om alldeles nyligen och även den har ju sommar i sin titel. Elin Johansson och Ellen Ekman har skrivit och illustrerat en klurig barnbok om hur det är att inte ha råd att göra något märkvärdigt på sommarlovet. 


"Min bästa väns fru" av Peo Bengtsson är en kärleksberättelse - främst under några sommarveckor men även under somrar som utspelat sig tidigare i romanens historia - mellan en småbarnspappa och hans bästa väns fru.Tänker också på Maria Langs deckare - nästan alla jag har läst har utspelat sig under sommaren - och på "Barnens ö" av Jersild som verkligen handlar om just ett sommarlov (som dock inte alls utspelar sig på kollot Barnens ö, utan i stan...) och på "Händelser vid vatten" av Ekman, en favoritroman som inleds med en ung mammas resa till norra Sverige på självaste midsommarafton...
15 kommentarer:

 1. Tove passar alla årstider! ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det! Jag har knappt läst något alls av henne men tyckte "Sommarboken" var underbar.

   Radera
 2. Maria Lang glömde jag ju helt och hållet, jag tror du har rätt i att de flesta av dem utspelar sig på sommaren. Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl enkelt med mord när man vet att folk inte håller sig inne ens nattetid, för att det är så varmt. Skumma typer smyger omkring i trädgårdar och på bryggor dygnets alla timmar :-)

   Radera
  2. Aha! Det är förstås därför!

   Radera
 3. Sommarboken är helt ljuvlig. Peo Bengtssons bok blir jag intresseraad av

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade verkligen Bengtssons bok, men det verkar vara väldigt kluvet när man läser recensioner: antingen eller.

   Radera
 4. Redan titeln "Min bästa väns fru" antyder att det kommer att bli problem.

  SvaraRadera
 5. Ja! Langs debutdeckare "Mördaren ljuger inte ensam" är ju typiskt en sån där sommaridyll med ljusa sommarnätter och mygg och bad frpn klipporna, och massor av mord... Härlig sommarläsning. Och Tove Jansson är ALLTID ett bra tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När folk smyger omkring bland syrénbuskar (någon Lang-deckare som handlade om utgrävningar i Egypten och ett lånat hus vid vattnet) och hittar döingar i den aldrig mörka sommarnatten - medan ytterligare någon hör mystiska ljud genom det öppna sovrumsfönstret - så förstår man hur tacksamt det är att placera mördare i en somrig miljö. Hade varit knepigt med tjugo minusgrader...

   Radera
 6. Sommarboken är en sån där perfekt present till alla mormödrar och farmödrar som man känner. Så stillsamt vacker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, nu fick du mig att känna mig gammal! Mormor blir jag aldrig och farmor dröjer väl länge än - men jag tyckte boken var underbar, så fint komponerad och genomtänkt.

   Radera
 7. Min bästa väns fru har en del tänkvärt i sitt innehåll. Gillar Peo Bengtssons böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är den enda jag har läst, gillade den!

   Radera