torsdag 21 juni 2018

Vikten av att känna sig välkommen

Jag har inte läst så många böcker från Sekwa förlag, men de jag har läst har jag gillat väldigt mycket. "Att hela de levande" av Maylis de Kerengal, "Olyckan" av Valérie Tong Cuong, "Igelkottens elegans" av Muriel Barbery, "Ät mig" och "Jaktturen" av Agnès Desarthe - och kanske någon till.
Eftersom min blogg inte har Facebook- och Instagram-konton och inte heller är särskilt stor jämfört med en del andra (även om JAG är otroligt nöjd med de fina besökssiffrorna!) så trodde jag aldrig att jag skulle hamna i Sekwas register över bokbloggare som bjuds in till förlaget.

Men ibland har man fel! 

Jag fick en inbjudan till deras charmiga kontor i Gamla stan i Stockholm och tackade genast ja, trots att jag aldrig varit där och knappt känner en kotte. Och vilken morgon det var! Här ser man vikten av att få folk att känna sig välkomna, hälsa när man kommer, ta i hand, visa runt, presentera sig. Basalt, kan tyckas, men i många sammanhang glöms det bort - kanske för att man är för många och eventet för stort. 

Både förlagsfolket och bloggarna var genomtrevliga och minglade runt, pratade och var uppriktigt intresserade av att lära känna varann. Vi var inte så många, vilket bara var bra. Nu vet jag hur flera andra bloggare ser ut och vilka de är. God frukost, underbara lokaler (ett 1600-talshus, vem vill inte ha ett sånt kontor?!) - och en mycket engagerande förhandstitt på höstens utgivning.

Det är lite spännande att se hur man kan få nya vinklingar av att prata om böcker: exempelvis har jag avfärdat Tatiana de Rosnay (hon med "Sarahs nyckel") som tårdrypande slisk - men när jag hade lyssnat till vad hennes senaste roman handlar om ville jag tvärtom läsa den direkt. 

En bok som jag ser fram emot är "När isarna smälter" av Joël Baqué - som tydligen är polis och författare men inte skriver deckare, hör och häpna - eftersom jag tror den kan vara en perfekt bokklubbsbok för bra diskussioner. En roman som verkar blanda humor och allvar med syftet att lyfta fram miljöförstöringens fruktansvärda konsekvenser.5 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ät mig har jag inte läst än, har den i bokhyllan

   Radera
  2. Pingvinboken ser jag fram emot! Tror den utkommer sent i höst.

   Radera
 2. Roligt! Var författarpresentationerna på franska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, på svenska. Den här gången var inga författare närvarande - det är visserligen väldigt roligt att träffa dem, men jag kan förstå om Sekwa har svårt att motivera för författare att flyga in från Kanada, Belgien och Frankrike för att snacka inför ett dussin bloggare :-)

   Radera