tisdag 5 februari 2019

1793


Bokens titel: 1793
Författare: Niklas Natt och Dag
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Bokförlaget Forum, 2018
Antal sidor: 446

Den är fantastiskt att få följa med till Stockholm i slutet av 1700-talet, där fattigdomen är utbredd och människorna gjorde allt för att bokstavligt talat bara överleva: slet och släpade, sålde vad man kunde - inte bara sina tjänster eller varor utan även sina kroppar, man stal och slogs och lurades för att komma över mat för dagen eller några slantar som garanterade ens överlevnad ytterligare en kort tid.

Den mordgåta som "palten" Cardell, en enarmad krigsveteran, ska lösa tillsammans med den svårt lungsjuke men alltid klipske herr Winge är brutal och hemsk på alla vis men det är inte den som är bokens stora behållning; det är istället berättelserna runt omkring.

Boken blev "Årets bästa deckardebut" men jag fastnar för de detaljerade, rysliga, svarta skildringarna av det fasansfulla spinnhuset och stadens vidriga horhus, de slitna gästgiverierna och nerspydda ölstugorna, de mörka gränderna, det stinkande vattnet som omger staden, de dragiga rum där man sover under många filtar för att inte frysa ihjäl och det iskalla kontor som polismästaren huserar i.

Jag vill ha mer! Kan vi få fortsätta följa staden, tack?

Författaren tar helt osentimentalt livet av alla möjliga viktiga personer i sin bok, snabbare än man hinner blinka, och resten behandlar han också illa genom att skicka sjukdomar, sorg och elände på dem. Jag gillar att han inte besparar ens de människor man skulle önska kunde slippa...

Mitt omdöme: En obehaglig mordgåta som inte intresserar mig nämnvärt, men en fantastisk skildring av ett Stockholm som plågades av korruption och brist på övergripande styre förutom svält, kyla, fattigdom och sjukdomar. Allt var inte bättre förr, verkligen inte.

Länk till boken på Adlibris: POCKET
Länk till boken på Bokus: POCKET

4 kommentarer:

 1. Jag tyckte mycket om boken. Fantastiska miljö- och tidsskildringar. Inte visste då jag att det funnits en sjö på Södermalm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Fatburen kände jag till. I Södra Stations-området heter gatorna sånt som Fatburs kvarngata och Fatburs brunnsgata.
   Tänk, vad det ska ha luktat i staden på den tiden!

   Radera
 2. Den är verkligen mörk och bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte mycket om den! Var nästan lite rädd att jag INTE skulle gilla den eftersom den blivit så omtalad; lätt att ha för höga förväntningar då.

   Radera