fredag 5 mars 2021

Fem en fredag: Val

Det blev fredag lite för fort denna vecka. Idag har ElisaMatilda återigen utmaningen "Fem en fredag". Denna gång med följande frågor (som jag för övrigt tycker att hon logiskt borde tagit i exakt motsatt ordning! Fem på femte plats, en på förstaplats - hade inte det varit rimligt?)

1. Vilka FEM maträtter skulle du välja att för alltid äta?
 • Bröd, tveklöst. Alla mackor och alla bröd är goda!
 • Rotfrukter: potatis, morötter, rödbetor, kålrötter, palsternackor.
 • Varm grönsakssoppa - förutsatt att den är hemlagad och innehåller sånt som god buljong, vin, vitlök, persilja och massor av mättande grönsaker.
 • Rykande varm vegetarisk lasagne med spenat, champinjoner, tomater och lök och mycket ost.
 • Grönsakswok med krispiga grönsaker, gott om chili och sån där glutamatstinn woksås som det tillagas i.
2. Vilka FYRA saker i källaren/förrådet skulle du egentligen kunna slänga?
 • Våra resväskor, vi reser ju aldrig någonstans... *suck*
 • En massa färgburkar med färg som aldrig kommer målas med.
 • Mina walkingstavar som jag aldrig ville ha.
 • Ett ishockeyspel som är lite för trasigt för att kunna spelas med.

3. Vilka är dina TRE favoritklädesplagg i din garderob?

 • Min svarta ullfrottékofta (Woolpower 600) som jag använt säkert 300 dagar om året i sex-sju år. Bästa plagget jag någonsin köpt! Koftan ser inte ens sliten ut.
 • Mitt randiga Marimekko-nattlinne. Jag svär på att om jag skulle falla död ner imorgon så är det mina randiga nattlinnen som min familj kommer att associera mig med för all framtid. Barnen har nog aldrig sett mig sova i något annat än de där randiga, långa nattlinnena.
 • Mina Lundhagsbrallor som går ut och går med mig i alla väder, år ut och år in, utan att någonsin skava eller sitta obekvämt. Tål smuts och vind och slask, har massor av fickor, är stretchiga över rumpan och knäna.
4. Vilka TVÅ telefonnummer kan du utantill?
 • Farmor och farfars. De är döda. Mitt eget i barndomshemmet (sålt sedan 25 år tillbaka). Kompisarnas från 70-talet (numren är inte längre sjusiffriga, finns inte kvar). Pojkvännens (han som blev min man - i huset han bodde i för 30 år sedan). 
 • Herregud! Jag kan inga telefonnummer utom 112 - och en drös som inte finns längre
5. Vilken ENDA högtid skulle du fira om du måste välja?
 • Julen.

10 kommentarer:

 1. Haha, du har verkligen fått till det i dina svar, jag skrattade högt och ljudligt i min ensamhet.Av någon underlig anledning tror jag att du är vegetarian,,,,rätta mig om jag har fel...jag gillar visst också maten du föreslår, men få saker slår en blodig biff, så är det ju bara.
  Kläderna känns trygga, trots att jag är finska har jag aldrig ägt ett Marimekkonattlinne, grön av avund. Lundhagsbrallor är för mig helt okända, alltid lär man sig nåt.
  Det var mycket nytt och spännande i dina svar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Paula! Helt rätt: jag har varit vegetarian sedan jag var tonåring.

   Nu när jag läste igenom mitt inlägg inser jag att jag nämner märken som om jag vore sponsrad eller trodde att jag var någon sort influencer... Såväl Marimekko-nattlinnen som Lundhagsbyxor och Woolpower-koftor är svindyra - men jag är en sån som hatar att köpa kläder och därför helst köper något som håller mycket länge. Jag har haft alla dessa tre klädesplagg åtminstone sedan vi flyttade till det här huset för drygt tio år sedan och använder dem DAGLIGEN, så jag tänker att kostnad per dag är lägre än om jag varit modemedveten och handlat kläder ofta.

   Är det verkligen så att en blodig biff slår det mesta? :-) Själv tycker jag nog att den stekta löken som man brukar servera till, är precis lika god!

   Radera
 2. Rotfrukter, grönsaksoppa och bröd... mums.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jag hoppas du inte var ironisk nu?!

   Radera
 3. Inge kött, inge fisk? Men om jag blev tvungen att välja att avstå mellan köttprodukter eller grönsaksprodukter, så skulle jag faktiskt välja grönsakerna.
  Visst är det skönt med gamla "insuttna" kläder! Och är det god kvalité, så håller dom också i åratal.
  Ha en fortsatt trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag äter grönsaker och det är högst frivilligt. Tycker det är himla gott med grönsaker, frukt och annat ur växtriket. Däremot serverar jag min familj kött och fisk flera gånger i veckan - tycker att mina barn ska växa upp med allsidig mat. Dock försöker jag så långt jag har råd att köpa vilt kött eller så nära det man kan komma.

   Ja, som jag skrev till Paula här ovan så verkar mitt inlägg så snobbigt. Som om jag bara köper dyra märkeskläder. Visst köper jag billiga kläder ibland, men oftast inte - jag HATAR att handla kläder så jag provar hellre ut ett par dyra, sköna brallor och har dem i många år. Eller den där svindyra ullfrottékoftan som inte verkar gå sönder eller bli noppig trots daglig användning - det är ju fantastiskt! Och jag är nöjd så länge jag slipper besöka en klädaffär...

   Trevligt helg till dig med!

   Radera
 4. Jag skulle alltså VÄLJA grönsakerna, inte att avstå från dom!

  SvaraRadera
 5. Jag kan ett antal telefonnummer till avlidna personer. Löjligt egentligen.

  SvaraRadera