onsdag 14 januari 2015
Fågelbovägen 32
Bokens titel: Fågelbovägen 32
Författare: Sara Kadefors
Förlag: Pocketförlaget, 2007
Antal sidor: 363 + extramaterial
Helt underbar berättelse som är välskriven och lätt att leva sig in i. Den har en mycket viktig frågeställning: Är man god om man hjälper en fattig flykting att bli städerska i ens hem? Jag har läst flera böcker av Kadefors och den här är nog den bästa. En alldeles utmärkt bokcirkelbok, eftersom den kan dra igång hetsiga diskussioner och meningsskiljaktigheter.
Jag har så svårt att gå förbi alla dessa tiggande romer som sitter utanför varenda mataffär. Överallt är de! Invirade i fula gamla filtar, påbylsade i smutsiga täckjackor, bara en kartong att sitta på - inte ens ett rejält sittunderlag som dämpar kylan. Jag lider med dem! De måste frysa något fruktansvärt. Och vad har de råd att äta? Maten är dyr i Sverige. Hur står de ut med att sova i iskalla bilar eller på snöiga trottoarer?
Och jag undrar: skäms de över att de måste tigga för att försörja sig? Eller tycker de snarare att de flesta av oss är ofattbart snåla, som inte delar med oss av vårt överflöd? Och jag undrar: hur resonerar man när man slänger ner en guldtia i deras pappmuggar - man understödjer ju ett tiggeri, man uppmuntrar deras passivitet? Kan tycker man att man är lite förmer och godhjärtad, kanske vill man döva sitt dåliga samvete. Hur resonerar man om man bara går rakt förbi dem, inte ens bevärdigar dem med en blick? Kanske till och med spottar efter dem eller skriker okvädingsord.
Det är inte alldeles lätt att veta hur man ska göra, för att vara sann mot sig själv och sina ideal och för att vara en godhjärtad, empatisk medmänniska. I DN har jag följt en hel serie texter om varför man bör ge pengar till tiggarna och varför man inte borde göra det. Vilka följder får det för romerna själva, på gott och ont? Hur kan man bäst hjälpa dem?
Läs gärna den intressanta artikeln Tiggeri, ekonomi och moral. Calmfors följde sedan upp den med Kan vi ge tiggarna jobb?
Tillbaka till boken. Den handlar alltså om gynekologen Karin, som är en god och osjälvisk människa. Hon arbetar gratis några kvällar på en läkarmottagning för papperslösa. Där träffar hon en ung kvinna från Moldavien som behöver komma bort från den svenska familj hon bor och arbetar i. Karin tar hem kvinnan, Katerina, och låter henne bo i gästrummet. Så god hon är nu! (Karin är inte en alltigenom symptisk huvudperson, men hon tycker antagligen det själv...)
Tyvärr blir det inte riktigt så som Karin har föreställt sig - hon såg nog framför sig att Katerina skulle vara ödmjuk, tacksam och stå i skuld till sin välgörare. Men se, Katerina är inte ett offer. Ingenting blir som Karin hade trott.
Mitt foto: Flyktingen Katerina får komma hem till välbeställda Karin och städa - men vem av dem ska vara tacksam för det?
Betyg: En riktigt bra bok som lyckas få läsaren att fundera över vad som är sann godhet.
Rekommenderas till: alla som gillar att fundera kring skuld och tacksamhet, altruism och egoism.
Snackis: Definitivt!
Länk till boken på Adlibris: POCKET.
Etiketter:
Favorit!,
Skönlitterära romaner,
Sverige
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar