måndag 19 januari 2015

Två hus vid slutet av en väg


Bokens titel: Två hus vid slutet av en väg
Författare: Conny Palmkvist
Förlag: Månpocket enligt en överenskommelse med Bokförlaget Forum, 2007
Antal sidor: 200

Boken är så kort (exakt tvåhundra sidor, med typsnitt i stor grad, massor av luft, breda marginaler och stort radavstånd) och lättläst. Därmed inte nödvändigtvis lättsmält.

"Två hus vid slutet av en väg" är skriven av Conny Palmqvist som även gett ut dokumentärromanen "Hejdå, allihopa", en fantastiskt fin liten bok som jag tydligen glömt att recensera - måste återkomma till den.

Jag ska inte säga så mycket mer. Handlingen kretsar kring en misshandlad pojke, Gustav, som är i 13-årsåldern. Han växer upp utanför en liten by på skånska landsbygden, helt ensam och utlämnad till sin vansinniga mor och elake far. Men så får han två vänner: Kalle och Mathilda. Nu kan jag nästan inte säga mer, än att det slutar ju inte bra för kamraterna. Gustav och Mathilda möts i vuxen ålder och pratar om vad som egentligen skedde där ute bland veteåkrarna och pilträden och havsvågorna...

Det här är otroligt sorgligt, poetiskt, vackert och skrämmande. Ingenting för den som redan är nedstämd eller känner sig ömtålig. En jättefin liten berättelse om Gustav som tänker tillbaka på sin barndom.

Betyg: Så vackert och skrämmande på samma gång. Mycket begåvad författare!

Rekommenderas till: alla som vill läsa om svåra uppväxter (utan att det blir det minsta snaskigt).

Snackis: Ja, om man orkar.

Jag kan inte hitta boken bland nätbokhandlarna. Men håll utkik på loppisar och antikvariat eller gå till bibblan, för den här boken förtjänar att läsas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar