onsdag 21 januari 2015

Patriarken


Bokens titel: Patriarken
Författare: Trisse Gejl
Originalets titel: Patriarken
Översättare: Margareta Järnebrand
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Bokförlaget Forum, 2008
Antal sidor: 408

Här är ännu en av mina favoriter. Om man gillade filmen "Festen" (ohyggligt bra, både manus och skådespeleri) så är det här en perfekt bok. En hederlig nordisk samtidsroman om en dysfunktionell familj!

Harald sörjer sin hustru Kjerstin, som nyligen gått bort. Hans liv tycks tomt och meningslöst utan henne. Deras vuxna barn, Hans och Helle, står inte sin far särskilt nära. Eller snarare; Helle har helt sagt upp bekantskapen med fadern och har inte pratat med honom på flera år. Inte sedan den dagen han sågade hennes bok i en svidande recension - Harald är nämligen tidningsskribent och recensent, en herre med pondus och diktatorfasoner.

Harald blir mot sin vilja ompysslad av svärdottern Birgitte, Hans hustru, som han inte gillar eftersom hon inte följer familjens oskrivna lagar och eftersom hon inte respekterar Haralds små signaler. Hon kan sätta barnbarnen i knäet på honom "om om han vore en stol" eller ta andra initiativ som han inte alls uppskattar: som nu, när hon får för sig att samla hela släkten till en stor middag.

Helle vill inte ha med sin far att göra alls. Hennes lilla dotter Minna kommer dock att spela en avgörande roll i handlingen, då hon försvinner spårlöst och orsakar ett stort polispådrag.

Jag kände igen så otroligt mycket i den här boken, minsta lilla blinkning eller svårtydda gest, de spydiga kommentarerna och stora grälen kring middagsbordet, de undantryckta känslorna och vredesutbrotten, hämndaktionerna och kärleksförklaringarna.

Det är ruggigt bra skrivet av någon som rimligen måste ha varit med om det mesta av detta själv. Romanfigurerna kom väldigt nära och känns helt realistiska.

Betyg: "Om det hade varit en svensk författare hade den utan tvivel blivit Augustnominerad"" säger Magnus Utvik på SVT Morgon - och jag håller med.

Rekommenderas till: folk som älskar att läsa om trassliga familjerelationer, allra helst i en igenkänningsbar nutida skandinavisk miljö.

Snackis: Stor snackis!

Länk till boken på Adlibris: POCKET.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar