lördag 17 januari 2015

Neshov-trilogin


Bokens titel: Berlinerpopplarna
Författare: Anne B. Ragde
Originalets titel: Berlinerpoplene
Översättare: Margareta Järnebrand
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Bokförlaget Forum, 2007
Antal sidor: 233


Släktberättelsen börjar i "Berlinerpopplarna", då en gammal mor ska dö och hennes tre söner i övre medelåldern kommer för att ta farväl. Kvinnan, en excentrisk och hård människa, bor på en gård utanför Trondheim i Norge, där hon och äldste sonen Tor har fött upp svin.

Nu kommer mellansonen Margido dit, en märklig begravningsentreprenör som håller så hårt i sina känslor att han framstår som fullständigt iskall.

Yngste sonen Erlend är en charmerande man, utstött ur familjen eftersom han är homosexuell, som bor i Köpenhamn med sin pojkvän där de lever ett tämligen lyxigt liv.

Vem ska nu ta över gården och alla grisarna? Knappast Erlend som är van vid champagne, fina krogbesök, har en samling av Swarowskikristaller och en dansk pojkvän som nog inte vill flytta till norska landsbygden. Är det givet att Tor ska överta gården - och vill han isåfall göra det?

De tre bröderna bär på så många känslor och minnen. De har inte träffats på länge och när de återser varann är det många gamla oförrätter som kommer fram och måste ventileras på nytt. Mitt i allt detta finns även deras far, han som bara benämns "den gamle", en svag man som mest bara sitter och väntar på att livet ska ta slut. Och så kommer Torunn dit, Tors okända dotter som ingen har hört talas om.

Den här boken är så otroligt bra, ja, hela serien är så fantastiskt välskriven och skickligt komponerad. Det är helt omöjligt att inte bry sig om de tre gamla bröderna, deras märkliga föräldrar och den unga Torunn som sveper in som en flaska Ajax och bokstavligt talat gör rent hus i svinstian.

-

Bokens titel: Eremitkräftorna
Författare: Anne B. Ragde
Originalets titel: Eremittkrepsene
Översättare: Margareta Järnebrand
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Bokförlaget Forum, 2008
Antal sidor: 236


I "Eremitkräftorna" får man fortsätta följa Torunn, som nu har blivit en viktig del av familjen på gården och etablerat en god kontakt med alla tre bröderna - även om de sinsemellan fortfarande inte pratar med varann.

Hon har jobb och bostad i storstaden, men funderar ändå på att åka upp till gården för att hjälpa sin far när han bryter benet och inte kan sköta grisarna. Hennes mamma blir rasande, hennes vänner förstår henne inte, men det är något som lockar henne dit i alla fall.

Språket är så lätt, boken är en sträckläsningsbok som man snabbt slukar, och karaktärerna växer fram ännu tydligare. För mig blev Tor, Margido och i synnerhet Erlend väldigt levande. Jag vet inte riktigt vad det är som tilltalar mig så mycket, men det är en okonstlad och enkel berättelse om väldigt knepiga familjeförhållanden och trassliga relationer. I Norge har böckerna sålts i ofantliga upplagor och blivit kallade "en modern klassiker".

-


Bokens titel: Vila på gröna ängar
Författare: Anne B. Ragde
Originalets titel: Ligge i grönne enger
Översättare: Margareta Järnebrand
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Bokförlaget Forum, 2007
Antal sidor: 222


Det går inte att låta bli att läsa den tredje delen; såklart måste man se hur det går för Torunn och hennes pappa, farfar och farbröder! Jag var rädd att inte Anne B. Ragde skulle kunna skriva lika fängslande en tredje gång, men även om det finns passager som är lite segare i denna bok, så tycker jag att hon som helhet har lyckats oerhört bra.

Vad som särskilt tilltalar mig, är att författarinnan inte knyter ihop alla trådar, inte förklarar exakt allting, inte berättar "hur det går", inte lägger allt tillrätta inför trilogins sista sidor. Så som livet är! En del saker får sin förklaring, en del saker avslutas - men väldigt mycket bara pågår och förändras allt eftersom.

-

Betyg: Den här serien är en av mina favoriter!

Rekommenderas till: alla dem som gillar skandinavisk litteratur som utspelar sig i nutid och som innehåller lika delar sorg och glädje och många komplexa relationer.

Snackis: En bra snackis, i synnerhet om man läser de tre böckerna i följd och får en helhetsbild.

Länk till böckerna på Adlibris: FINSK SAMLINGSVOLYM och DANSK SAMLINGSVOLYM och NORSK SAMLINGSVOLYM - och varför har ingen gjort en svensk dito?!?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar