torsdag 29 januari 2015

Klarhet


Bokens titel: Klarhet
Författare: Lisa Westerlund
Förlag: Lava, 2015
Antal sidor: 251

Klara är ung, vacker och har ett bra jobb, bor i sin egen bostadsrätt i en svensk storstad, har en söt liten hund och stor snygg pojkvän - Rickard. Allt skulle ju vara bra, om det inte vore för de upprepade våldtäkter med sadistiska inslag som Rickard utsätter henne för. Och hånet, spydigheterna, de elaka kommentarerna. Att hon inte får ha smink, att hon inte får gå ut på after work med arbetskompisarna, att hon inte får ha kort kjol.

Men Klara är inte riktigt beredd att inse att hennes pojkvän faktiskt misshandlar henne. Kanske är det ändå hennes fel? Hon är ledsen att de inte längre har det romantiska förhållande de hade i början, men samtidigt är det svårt att bara sluta älska och bryta upp.

När en räcka händelser inträffar inom loppet av några dagar - Klara råkar träffa på sin gamla klasskompis Astrid från gymnasietiden, Astrid har just varit på ett mysigt café i området med sin nya pojkvän, caféet drivs av Leila som själv brutit upp ur ett misshandelsförhållande - råkar det bli så att de tre tjejerna sammanstrålar och blir goda vänner.

Just den biten har jag lite svårt för. Klara och Astrid har ju inte setts på sju år och då gillade de inte ens varann, men nu blir de minsann väldigt nära vänner. Leila är en otroligt god och rar ung kvinna som genast blir vän med de båda andra. På kort tid blir de ett sammansvetsat tjejgäng.

Alla tre verkar dessutom se ohyggligt bra ut. Om jag inte missminner mig så är en av dem rågblond, den andra rödhårig och den tredje har svallande mörkt hår. De beskriver varann som vackra och åtråvärda, de beundrar varandra. Kunde ingen av dem ha fått vara lite sävlig, oattraktiv, klumpig och oglamourös?

En annan sak jag har lite svårt för är rena stavfel. Jag kan inte rå för att korrekturläsaren i mig hatar sånt - och vissa böcker innehåller fler än andra, i synnerhet tycks det gälla för de böcker som är någon form av egenutgivning.

Vad som däremot är bra med Lisa Westerlund är att hon har ett otroligt flyt i texten, som imponerar med tanke på att det här är hennes debut. Kapitlen är korta, snärtiga och lockar till att fortsätta "bara ett kapitel till...". Upplägget liknar närmast en tevedeckare, där scenerna växlar i högt tempo. Layouten är luftig och tilltalande, det är en snygg utgåva i danskt band.

Historien i sig är också både viktig och värd att berättas. Många kvinnor lever idag i förhållanden där de utsätts för psykiska och fysiska övergrepp.

Betyg: Viktigt ämne och en bra debut!

Rekommenderas till: den som vill ha något lättläst med girl power, action, tre kompetenta snyggingar och en lätt osannolik hämnd men ändå en seriös kärna.

Snackis: Ja, ihop med något kompletterande hade denna bok passat i en bokcirkel. Författaren har dessutom gett ut en alternativ version som e-bok, där det är mannen i förhållandet som blir misshandlad. En intressant vändning!

Länk till boken på Adlibris: DANSKT BAND.
Länk till Lavas egen webbutik: DANSKT BAND.

Tack till Lava Förlag för recensions-exet!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar