tisdag 13 januari 2015

Tematrio: Jobba, jobba, jobba!


Okej, jag gör ett försök. Jag vet inte riktigt hur en tematrio fungerar eller hur lång tid man har på sig att svara eller om man måste rapportera till någon - men här är i alla fall mina funderingar.

Tack Helen som initierade det hela! Aktiviteten är tydligen något som leds av Lyrans Noblesser; om jag fattar det så dyker det hela tiden upp nya utmaningar. Hoppas att jag inte bryter mot några spelregler eller okända bloggetikettregler nu...

Tematrio: Jobba, jobba, jobba!

Frälst, förmögen, förskingrad av Ewonne Winberg är en mycket bra bok, som har stannat kvar i mig i flera år. Den skildrar Hanna Lindmarks resa från att vara ett fattighjon till att bli en av Sveriges mest förmögna kvinnor. Hon startar en restaurang och expanderar senare. Man skulle med rätta kalla henne för en superentreprenör och hon skulle verkligen ha platsat i "Dragon´s Den" om det hade funnits i 1900-talets början.

Jag ska bara fixa en grej i köket av Moa Herngren är inte på något vis en arbetarroman, men jag gillade den skarpt och författarens beskrivning av hur huvudpersonen går till sitt jobb som förskolelärare (och senare föreståndare för samma förskola) är helt otroligt bra. Full, bakfull eller ångerfull är den stackars föreståndaren dessutom - och inte undra på...

Av kött och blod av Henrik Johansson fick jag som recensions-ex av författaren och jag har inte sett om den blev en försäljningsframgång eller inte. Men ändå: det här är en roman om arbetsvillkoren för restauranganställda: diskare, kallskänkor, kockar, serveringspersonal som utnyttjas hänsynslöst av sina stressade chefer. Just den biten är riktigt bra och boken förtjänar att lyftas fram.

//Joelinda

8 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av dina tre, men speciellt Av kött och blod låter intressant!

  SvaraRadera
 2. intressanta tips! Ewonne Winblads bok känner jag igen, men jag har inte läst den.
  Moa Herngren har jag läst något annat av.
  Henrik Johanssons bok känner jag inte till, men den låter intressant

  SvaraRadera
 3. Moa Herngren har jag blivit tipsad om förut och nu dyker hon alltså upp igen - borde nog läsa!

  SvaraRadera
 4. Du har gjort alldeles rätt! Så inget att oroa sig för där! Gå gärna runt och kolla in vad de andra skrivit som svar och lämna en kommentar om du känner för det. Du har tre intressanta titlar här, jag har inte läst någon av dom men jag ska kolla upp de närmare så fort jag får tid över. =)

  SvaraRadera
 5. Tack för tipsen! Jag har inte läst någon av böckerna. Inte än, får tilläggas.

  SvaraRadera
 6. Jag har inte läst någon av de du valt, tack för tips!

  SvaraRadera
 7. Kul att du ville vara med! Johanssons bok är jag också nyfiken på.

  SvaraRadera