torsdag 2 april 2015

Gruvligt besviken och gravt uttråkad

Ibland får jag - eller oftare: köper jag - en bok som ska vara sååååå bra, "alla" älskar den, recensionerna är lysande, folk pratar om den, "du bara MÅSTE läsa den!" ...och när man så gör det så blir man jättejättebesviken.

Platt fall. Urtrist. Vad är det folk gillar med den här boken?!

I en tematrio tipsade jag MsHisingen om "Jonathan Livingstone Seagull" men den blev en stor besvikelse för henne. Sådär är det ju ibland, alla gillar inte samma sak (tack och lov!). Men det fick mig att tänka på mina egna monumentala besvikelser. Böcker som jag borde tyckt om, men inte ens orkat ta mig igenom. Till råga på allt har jag fått dem rekommenderade av folk jag både älskar och respekterar. Nu vågar jag ju inte bekänna att deras favoritromaner står och samlar damm i min bokhylla.

Till exempel dessa:
Den översta borde jag gilla, eftersom jag tycker om historiska romaner. Den mellersta borde jag gilla eftersom den blandar verklighet och saga. Den understa kommer jag aldrig att tycka om, tror jag. Men det här är inte slasklitteratur - om man nu får säga så - det är välrenommerade författare och bästsäljande romaner. Jag måste bara hamnat i ett sådant tillstånd att de just då inte var rätt för mig.

Nu är jag lite nyfiken på era egna besvikelser!
//Joelinda


3 kommentarer:

 1. Ofta när jag läser en bok som blivit väldigt omtalad eller som alla pratar om och som man måste läsa och det visar sig att jag inte gillar den så känner jag mig dum. Jag undrar så vad det är som alla andra fattar men inte jag! Sist var det Richard Fords Kanada som det hände, alla prata om hur fantastisk den var och jag bara Va? Av dina besvikelser så har jag läst och älskar Carlos Ruis Zafons böcker! Rose Tremain har jag aldrig läst, även Joan Didion står oläst i hyllan.

  SvaraRadera
 2. Det kan bli fel om man har höga förväntningar.

  SvaraRadera
 3. Fick också Vindens skugga rekommenderad för mig och när jag skrev om den på smakebit på söndag så var det så himla många som kommenterade med den bästa de läst, jag skulle älska den, oförglömlig etc. och jag kan förstå att folk gillar den, miljöbeskrivningar och sådant var fint, men tyckte om den gjorde jag inte riktigt... Är kanske kräsnare än jag tror :)
  Just nu håller jag på med I'll give you the sun som hyllats och som jag har undvikit ett tag för att jag trott att den kanske inte var något för mig - älskar den!

  SvaraRadera