måndag 30 mars 2015

Tematrio: Påskrelaterade böcker


Fotot är från förra påsken; jag samlar på gamla påskägg och brukar göra någon tjusig och färggrann installation på köksbänken...

Tematrion hos Lyrans noblesser är denna vecka på det självklara temat PÅSK! Man fick tydligen välja böcker, filmer, godis - rubbet! - men jag fokuserar som vanligt på böcker.

För mig är påsk:
1. Gult, gult, gult och kanske en del fjuniga fjädrar
2. Ägg
3. Godis - i synnerhet Anton Berg-chokladägg
4. Långledigt
5. Påskkärringar som tigger godis
6. Vårkänslor!
7. Jesus, korsfästelse, lidande, död och elände

Min tematrio får bli:


Joanne Harris "Choklad" som har fått nytt, snyggt omslag och säljs sjukt billigt på bokrean just nu. En myspysroman om kärlek och en chokladtillverkande ensamstående mamma i Frankrike.Sven Nordqvists "Kackel i grönsakslandet" om gubben Pettson och katten Findus som får lite problem med sina sturska höns... Fullständigt underbar bok som jag läst högt för mina barn fler gånger än jag har lust att tänka på.


Roald Dahls "Häxorna" som är en ryslig barnbok, alldeles för hemsk egentligen, om hur häxorna i England avskyr alla barn. Ruggigt spännande bok, en av Roald Dahls bästa!


Som bonus säger jag också Bibeln, för det ingår väl på något vis att man läser ett stycke ur Nya Testamentet (inte för att jag själv brukar göra det, men det känns passande i en tematrio om påskböcker). Om man vill sponsra Livets Ords förlag - om - så kan man köpa Nya Testamentet i ovanstående vackra lilla format - finns även i lila, limegrönt och turkost...
//Joelinda22 kommentarer:

 1. Choklad är trevlig både som bok och som film!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och visst kom det en fortsättning också? Tycker jag har sett en trailer på teve.

   Radera
 2. intressant trio som var en kvartett! fina påskägg. de gamla var så fina och inte så jättestora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, de gamla påskäggen var både finare i motiv och en mer lagom storlek. Jag tar hellre ett ganska litet påskägg med fint godis i än ett stort fyllt med billigaste gelatinsnasket.

   Radera
 3. Boken Choklad verkar trevlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och som "Boklysten" säger är det en fin film också med Juliette Binoche och Johnny Depp om jag inte missminner mig. Men kolla på Adlibris där de säljer boken för 19:- just nu! (Nej, jag har inte provision.)
   Annars skulle jag nog säga att min personliga favorit är Roald Dahl-boken. Han skrev verkligen obarnsliga barnböcker, den mannen!

   Radera
 4. Att sponsra Livets Ord... nja... :)

  Vilken fantastisk mix i din påsklista - från vårkänslor till lidande och elände! Jag hoppas det blir mer av det förra än av det senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas min åsikt om Livets Ord framgick? Även om den halva bibeln var snygg, det måste jag erkänna.
   Jag ser fram emot lite påskfirande med släkten och hoppas några små påskkärringar kommer hit med fula teckningar och skramlande kaffekannor :-)

   Radera
 5. Jag hade också Chocolat i min trio. Jag gillar verkligen din samling av gamla påskägg - fina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser att du skriver Chocolat - med den ursprungliga, franska stavningen - och det gjorde jag också först. Sedan redigerade jag inlägget när jag noterade att den nya pocketboken fått heta Choklad. Inte så lyckat att ändra titeln på en bok som redan funnits i flera år, filmatiserats och recenserats. Dessutom för det tankarna till kak-och-bakböcker, tycker jag.

   Radera
 6. Svar
  1. Ja, jag gillar de där äggen. Har fler än vad som syns på bilden.

   Radera
 7. Roligt att Pettson och hans hönor fick vara med :)

  SvaraRadera
 8. Jag har inte läst Choklad, än, men jag har sett filmen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är väldigt bra och nu blev jag sugen på att se om den :)

   Radera
 9. Har bara sett filmen Chocolat men skulle gärna vilja läsa boken oxå, himla fin framsida har den. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns tre böcker i samma serie och med liknande omslag, de andra heter något med persika respektive vin om jag inte minns fel.

   Radera
 10. Jag tycker också om Häxorna av Roald Dahl. Har läst den både för mig själv och för barnen. Fint att du hade med Bibeln som extrabok på listan. Jag är kristen och påsken är årets viktigaste högtid för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det förstår jag. Själv är jag inte kristen, men jag tycker mycket om det lugn och den stillhet som infinner sig på påsken. Det manar till eftertanke!

   Radera
 11. Kackel i grönsakslandet och Häxorna är ganska ljuvliga båda två :)

  SvaraRadera
 12. En härligt lista på påskiga saker! och fina böcker i trion, Choklad gillade jag både som bok och som film.

  SvaraRadera