onsdag 29 april 2015

Vi är alla helt utom oss


Bokens titel: Vi är alla helt utom oss
Författare: Karen Joy Fowler
Originalets titel: We are all completely beside ourselves
Översättare: Cecilia Falk
Förlag: Lavender Lit, 2015
Antal sidor: 373

Obs: Inga spoilers. Denna text kommer inte att avslöja för mycket. Ni kan lugnt fortsätta läsa!

När jag först hörde talas om "We are all completely beside ourselves" i några bokbloggar och på kultursidor så kände jag genast: "Det här är en bok för mig!". Men också: "Jag vågar inte läsa hela recensionen för uppenbarligen är det saker som inte får avslöjas".

Jag lade boken i önskelistan på nätbokhandeln och hoppades att jag antingen skulle få den i julklapp eller ha råd att köpa den. Tiden gick. Jag såg några enstaka recensioner till - och alla, varenda en! - verkade helt lyriska. Men de sa också att de inte kunde avslöja för mycket. Jag blev bara mer nyfiken och tänkte att jag måste investera i boken snart.



Och så damp den ner i brevlådan - visserligen på svenska, men ändå! - som ett recensions-ex från Lavender Lit. Gissa om jag blev glad?! Så fort jag fick chansen satte jag mig ner med boken och från första sidorna var jag fast.

Berättelsen kretsar kring den unga högskolestuderande Rosie och hennes liv, både i nuet och i dåtid. Rosie växte upp med sina föräldrar, en sex år äldre storebror Lowell och en tvillingsyster Fern på en bondgård i Indiana. Men familjen splittrades efter stor tragik och efterverkningarna lever kvar hos dem alla både ett decennium och två senare.

Vilka minnen kan man lita på? Vad var det som hände? Vems fel var det att katastrofen inträffade?

Själva handlingen kan jag omöjligt gå in på för då förstör jag hela nöjet för er. Precis som de flesta andra recensenter så avstår jag helt från att gå in på detta: ni får ta mitt (och deras) ord på att det är en fantastisk bok, väl värd att läsas, och att de många turerna, överraskningarna och vändningarna måste få förbli hemliga för nya läsare.

Karen Joy Fowler är en skicklig författare som med lätthet blandar Rosies studentliv och iakttagelser med tillbakablickar på hennes barndom samt långa, filosofiska och psykologiska resonemang. Det är en bok med ett budskap, kan man definitivt säga...

Jag blev mycket tagen av boken. Den kommer att stanna kvar länge, länge hos mig. Det är knappast en slump att romanen vunnit ett stort antal prestigefyllda utmärkelser utan tvärtom ytterst välförtjänt.

Mitt foto: I ett stycke spelar en röd spelmarker - och några blå - en stor roll.

Betyg: Mina höga förväntningar infriades. Det här är en ny favorit!

Rekommenderas till: alla som vill läsa en tänkvärd bok om familjerelationer, skuld, svek och syskonkärlek.

Snackis: En given snackis med många samtalsämnen.

Länk till boken på Adlibris: ENGELSK POCKET  och EN TILL ENGELSK POCKET och SVENSK INBUNDEN.

Tack för boken, Lavender Lit!

Andra som bloggat om boken:
Hyllan på DENNA länk
Enligt O på DENNA länk
Fiktiviteter på DENNA länk
Bia Bloggar på DENNA länk
Litteraturkvalster på DENNA länk
Vargnatts bokhylla på DENNA länk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar