onsdag 2 december 2015

American Wife


Jag fixar ett eget foto vid annat tillfälle!

Bokens titel: American Wife
Författare: Curtis Sittenfeld
Förlag: Transworld, 2009
Antal sidor: 636

Nu kommer en recension av en bok jag faktiskt läste för länge sedan, i början av 2011, men som jag inte hunnit skriva och tipsa om än.

"American Wife" är mycket bra och välskriven, intressant och känns fullständigt autentisk. Det tog sin lilla tid att ta sig igenom 636 sidor på engelska, men det var värt varenda minut! Den här boken hade jag svårt att släppa ifrån mig. Fortfarande efter så lång tid kan jag tänka tillbaka på den och vara glad åt att ha läst något så bra.

Man skulle kunna säga att det är en sorts pseudodokumentär om presidenthustrun Laura Bush. (Hon har för övrigt vägrat läsa boken, rapporterar amerikanska medier.) Vi får följa Alice genom ungdomstiden och framför allt tiden som ung vuxen, genom svåra sorger och tunga tragedier men även kärlek och glädje. Hon är bibliotekarie med tämligen liberala åsikter men träffar Charlie, en charmerande överklasslyngel som hon blir förälskad i. De gifter sig och Charlie kandiderar till president. Alice blir till slut en First Lady och hamnar i situationen att hon älskar sin man men inte alls det han står för, hans värderingar, hans åsikter och politik.

Riktigt, riktigt bra skönlitteratur som kittlar sådär lite extra när det är så uppenbart att mycket är hämtat ur en verklig persons liv.

Recensionen är kanske lite stympad av att det var så länge sedan jag läste boken, men jag kan bara rekommendera att man läser den om man är intresserad av klass och kön, makt och politik, kärlek och moral - och ett spännande kvinnoöde. Sittenfeld är precis sådär babblig som Joyce Carol Oates och broderar ut sina berättelser rejält, men jag skulle inte velat korta ner den här härliga romanen.

Länk till boken på Adlibris: Jag köpte en ENGELSK STORPOCKET men den finns även på SVENSK POCKET, översatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar