tisdag 15 december 2015

Tematrio: En utflykt i fantasin

Jag tycker att Lyrans tematrio var lite för svår den här veckan. När jag på måndagskvällen såg vad hon hade valt för tema så backade jag. De tre böcker vi skulle nämna var nämligen på temat "tre saker som du skulle vilja göra eller platser du skulle vilja åka till eller karaktärer du skulle vilja möta från litteraturen".

Jamen, jag vill nästan alltid åka in i mina böckers handling!

Det lättaste vore kanske att svara Harry Potter, för jag tror nog de allra flesta av oss skulle vilja prova en vecka eller två på Hogwarts. Men egentligen vill jag förflyttas till i stort sett varenda bok jag läser! Det här måste vara den knepigaste tematrion någonsin. Jag väljer:


1. Saker jag skulle vilja göra:
Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe, för jag skulle så ohyggligt gärna vilja träffa David, Annika och Jonas när de hittar de där gamla breven på prästgården och hör märkliga viskningar på sin bandspelare... När jag hörde denna berättelse på radio på sommarlovet (jag var rätt liten då, gick på lågstadiet) så gjorde den ett outplånligt intryck. Boken har jag läst massor av gånger.

2. Platser jag skulle vilja åka till:
Trägudars land av Jan Fridegård, trots att jag nästan inte minns något alls av den. Jag var nog på tok för ung när jag läste den, kanske elva, men i minnet lever en fruktansvärd historia kvar om hur vikingarna behandlade sina trälar i vårt land för tusen år sedan. Jag skulle gärna vilja förflyttas dit för att få se hur man levde på vikingatiden.

3. Karaktärer jag skulle vilja möta:
Sherlock Holmes i sir Arthur Conan Doyles berättelser - det vore väl något. Tänk att följa med honom en dag i London, åka droska i det dimmiga London, sitta djupt nersjunken i en bekväm fåtölj (iklädd Sherlocks piptobaksdoftande rökrock) intill en sprakande brasa, dricka te och spekulera i orsakerna till ett mystiskt mord!

9 kommentarer:

 1. Sherlock tänkte jag också på! Och jag har också ett starkt minne av att ha varit alldeles för ung när jag läste Trägudars land. Det är ju en del sex och våld i den och jag var lite skakad. Men jag minns den ändå (eller kanske därför?) som bra.

  SvaraRadera
 2. Sherlock Holmes vore nåt att få träffa. Kanske även hans bror Mycroft. Fast den sistnämnde är ju väldigt osocial förstås. Han tillbringar mycken tid på Diogenesklubben, en gentlemannaklubb för osociala, där total tystnad är påbjuden.

  SvaraRadera
 3. Sherlock Holmes ja, honom skulle jag gärna vilja träffa.

  SvaraRadera
 4. Sherlock vore det verkligen vara intressant att träffa.

  SvaraRadera
 5. Att följa med Sherlock Holmes vore roligt.

  SvaraRadera
 6. Maria Gripes bok minns man som stämningsfull och mystisk. :)

  SvaraRadera
 7. Det skulle vara spännande att få vara med i Trägudars land, men fy för att vara träl...

  SvaraRadera
 8. jag minns också Fridegårds trio från vikingatiden och trälparet Holme och Ausi. jag läste dem som mycket ung och tyckte mycket om dem. jag hänger med till vikingatiden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad lustigt att både du, jag och Sanna läste dessa vuxenböcker när vi var så unga - alltför unga, kanske, för de är ju väldigt råa och våldsamma (och fulla av sex också). Inte direkt något man kan leva sig in i som elvaåring, skulle man tycka.

   Radera