tisdag 29 december 2015

Så många bra läsupplevelser!

En sammanfattning av min läsning under 2015:

 • Jag har läst väldigt många bra böcker i år, ytterst få har varit besvikelser eller sånt man måste traggla sig igenom.
 • Jag har recenserat många böcker på bloggen under året, varav 60 är sådana som jag läste 2015.
 • Jag har fått 16 recensions-ex från ungefär lika många förlag - och dem är jag väldigt tacksam för, jag ser dem som en belöning för tiden jag lägger ner på bloggen. 
 • Jag vann biljetter till Augustprisnomineringskvällen och gick dit, vilket var extra roligt med tanke på min läsutmaning att hinna läsa varenda Augustprisvinnare innan nästa års prisutdelning.
 • Jag har äntligen hunnit läsa klassikerna "Bonjour tristesse", "Tre män i en båt" och "Resor med moster Augusta", som jag tidigare läst hela eller delar av på gymnasiet men bara hade suddiga minnen av. Alla tre var väldigt bra och underhållande - jag förstår varför de blivit klassiker.
 • Jag har fått så många roliga, intressanta, uppmuntrande och kunniga kommentarer på mina inlägg här - tack alla rara bloggvänner, som jag egentligen inte känner!Den bästa barnboken var vackra och tankeväckande "Esperanzaav Jakob Wegelius"Min europeiska familj de senaste 54.000 åren" av Karin Bojs utnämner jag till årets bästa faktabok.Kerstin Ekmans "Händelser vid vatten", Per Anders Fogelströms "Staden"-serie och Jean Rhys "Sargassohavet" var tveklöst de bästa moderna klassikerna jag läste detta år. Så bra så jag nästan önskar att jag hade dem olästa!Bästa fortsättningen på en annan bok, är definitivt "För in de dödaav Hilary Mantel. Att människan lyckas lika bra med uppföljaren som med föregångaren, det är helt makalöst. Nu väntar jag otåligt på att hon ska skriva klart del tre om kretsen kring kung Henrik och alla hans fruar och rådmän.

Slutligen: de tre bästa skönlitterära böckerna som jag läste under det gångna året. Det var inte så svårt att välja ut dem, trots att jag läst så mycket bra. Rekommenderas å det varmaste! Fantastiska böcker att totalt uppslukas av (utan inbördes rangordning, presenterade i bokstavsordning):


"Aprilhäxanav Majgull Axelsson


"Att hela de levandeav Maylis de Kerengal


"Vi är alla helt utom oss" av Karen Joy Fowler

Hoppas jag inspirerat till några nya bokköp och biblioteksbesök! Gott nytt år!

2 kommentarer:

 1. Det verkar som du haft ett fint läsår 2015! Min europeiska familj håller jag på och läser just nu, så intressant och välskriven!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, 2015 var ett bra bokår. Och det är roligt att läsa folks årssammanställningar för där får man ju chansen att se vilka böcker som lyfter sig över mängden, tycker jag.

   Radera