fredag 31 mars 2017

Bokbloggsjerka om att ha koll på vad man skriver om

Annikas bokbloggsjerka har en ny fråga varje fredag. Denna vecka lyder frågan: Hur viktigt är det med research tycker du?

Jag närmast kräver att författaren har gjort grundlig research. Allt annat får ses som ett misslyckande, kan jag tycka.

I en bok som skulle utspela sig i 1800-talets Europa berättades exempelvis om hästdroskornas klapprande mot asfalten i de trånga gränderna. Jag höll på att slita boken i bitar, för i den sekunden förstördes hela stämningen och jag kunde inte längre leva mig in i historien! Jag var inte längre där i den myllrande staden för 150 år sedan, utan hade ofrivilligt rasat in i nutid. I mina tankar hade jag ju gått bredvid huvudpersonen på kullerstensgatorna.

Likaså tycker jag att den som gör omslagen borde få ett rejält samtal med författaren, eftersom människan som ägnat något år åt att skriva berättelsen sannolikt sitter inne på massor av information.
Serien "Släkten" som jag följt slaviskt - trots skiftande kvalitet - är ett bra exempel. De inbundna böckerna känns som att en utomjording har designat dem: kan man ha frisyrgelé, fönat hår och läppglans på vikingatiden? Maskinsydda klänningar av fabriksvävt tyg på 1300-talet? Nej, skulle inte tro det.


Jag gillar författare som har kollat upp en massa bakgrundsfakta. Uppskattar när jag får lära mig något nytt, trots att det inte är en faktabok jag läser. Tack och lov är de flesta riktigt bra på det.

17 kommentarer:

  1. Ja det är ju viktigt att omslaget på något sätt stämmer också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland blir jag tokig på när personer ser ut på ett sätt på omslaget och är HELT annorlunda i texten. Har inte formgivaren fått någon hint alls innan han eller hon hugger in på omslaget? Eller miljöer som inte stämmer, tidstypiska detaljer som blir fel...

      Radera
  2. jag håller med dig. en ska kunna lita på författaren. och jag tycker att författarna ska ha stort inflytande på val av omslag till sina böcker

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, även en skönlitterär bok kan man lära sig mycket av - och allra helst ska författaren paketera kunskapen så att man inte reagerar på den. Det kan störa hela läsupplevelsen om man märker att författaren förtvivlat vill lära ut något (eller pracka på en åsikt).

      Radera
  3. Ja att omslaget stämmer med innehållet är också viktigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just så. För även om man inte väljer boken baserat på omslaget så måste de åtminstone harmoniera.

      Radera
  4. Trots att jag är en av de författare som skrivit i serien Släkten håller jag med dig. Vissa av omslagen är inte roliga. Och inflytande över bokomslag är från och till, är min erfarenhet. I mitt fall fick jag några stycken att välja på. Men vad det gäller historiskt research så vet jag att författarna i serien är noggranna och har hjälp av bland andra Dick Harrison. Men av naturliga skäl kan vi inte veta allt om medeltiden då de skriftliga källorna är få.
    Som författare av historisk fiktion vill jag betona att åtminstone mitt mål är att det ska vara trovärdigt, vare sig det är sant eller inte. Researchen är alltså vktig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å, vad roligt att få ett svar från dig, Ewa! Jag tycker ju så himla mycket om den där serien! Och jag hoppas det framgick att jag anser att FÖRFATTARNA har gjort en grundlig research, det är uppenbart, men att FÖRLAGET har valt underliga omslag till de inbundna böckerna. Pocketversionerna är bättre, tycker jag, och mer konsekventa i sin utformning. Särskilt synd tycker jag om Nemerts omslag här ovanför, för jag associerar till något asiatiskt. Men även flera av de andra är märkligt utformade och ser plågsamt moderna ut. Jag tycker det är tämligen respektlöst mot både läsare och författare. Håller helt med dig om att berättelserna måste kännas trovärdiga, oavsett om vi verkligen VET allt om den tiden eller inte.

      Radera
    2. Som sagt omslagen är inte kul. Och vad det gäller första pocketupplagan så är det Pocketförlaget som väljer omslag och de är bättre på det ;)

      Radera
  5. Visst är det viktigt att omslag och innehåll blir som en helhet som stämmer med varandra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man får inte slarva med omslaget.

      Radera
  6. Asfalten där hade nog stört mig också och det utan att jag egentligen är speciellt historiskt orienterad. Men asfalt alltså...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, precis. Tur nog är det inte ofta man ser SÅ hemska exempel.

      Radera
  7. Har inte på långa vägar samma insikt om dig vad gäller bokomslag, mycket går mig nog förbi där. Men asfalt på 1800-talet skulle absolut ha retat upp mig oxå! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja - och tänk vad små detaljer kan förstöra en hel historia.

      Radera