tisdag 7 november 2017

Kåda


Bokens titel: Kåda
Författare: Ane Riel
Originalets titel: Harpiks
Översättare: Helena Ridelberg
Förlag: Modernista, 2017
Antal sidor: 240

"Vinnare av Glasnyckeln - Årets bästa skandinaviska kriminalroman 2016" står det på omslaget, hyfsat diskret inklämt i den alldeles otroligt vackra omslagsillustrationen.

Jag har suttit en lång stund och bara tittat på alla saker som framträder när man tar sig tid: en gammal vevgrammofon, en cykel, en spann (som jag nu vet innehöll något äckligt), en fogsvans, en lie, gamla däck, en golvlampa, en hemmagjord ljuskrona, en smutsig spis, mängder av kaniner och den olycksaliga vaggan som bebisen ramlade ut ur...

Omslaget förtjänar ett omnämnande i sig; det är Mikkel Henssel som gjort det. Fantastiskt! Inte bara motivet, utan den dova färgskalan från brun-svart till orange, precis som i kåda.

Jag vet inte om jag skulle klassificera boken som vare sig kriminalroman eller spänningsroman, trots att det är så det står på omslaget. Det här är en alldeles otroligt bra bok som kvalar in bland det bästa jag läst under hela året! Kanske var det bra att jag inte hade några förutfattade meningar om "Kåda", för nu blev det istället en fantastisk läsupplevelse och en roman jag varmt kan rekommendera.

Tänk lite Gilbert Grape och hans tjocka mamma, lite uppväxtmisär à la "Mig äger ingen" eller "Korparna" och så en släng av någon krypande obehaglig psykologisk thriller av Gillian Flynn. "Kåda" är en vacker skildring av något ohyggligt: en familj och ett hus i totalt sönderfall. En sorg som växer sig så stark att den övergår i galenskap.

Jag avhåller mig från att berätta för mycket, ska ge er andra chansen att hoppa rakt in i familjen Haarders värld utan att vara färgade av recensioner, men i korthet kan man säga att den lilla familjen på ön Hovedet i Danmark lever isolerat och har valt att ta avstånd från resten av samhället.

Pappa Jens är en gudabenådad snickare som älskar skogen, träden och den dyrbara kådan. Mamma Maria är en bokhandlardotter som sakta sjunker in i tystnad och orörlighet. Tvillingarna Carl och Liv är barnen som lämnas vind för våg. Gården svämmar över av prylar i en besatthet som gör att familjen snart inte kan röra sig.

En dag kommer farmor Else på besök och upprörs över att gården är så fylld av skräp att man knappt kan ta sig in genom dörrarna, att dagsljuset inte längre tränger in genom fönstren, att maten är slut, råttorna och kaninerna förökar sig, att barnen inte går i skolan. Farmor bodde hos dem när barnen var nyfödda, men hon sjasades därifrån efter en ödesdiger olycka med en vält vagga, som ena tvillingen låg i. Nu är hon tillbaka - och inte alls välkommen. Redan i romanens första mening får vi veta att farmor ska dö. Och det är pappa Jens som planerar att ta livet av henne.

Omdöme: Helt klart höstens största läsupplevelse och en av de bästa böckerna i år! Det här är inte en mordgåta, det är en djupt tragisk beskrivning av en dysfunktionell familj berättad genom en liten flicka som inte till fullo förstår vad hon är med om.

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN.

Stort tack till förlaget för boken!

8 kommentarer:

 1. Nu blev jag faktiskt intresserad av den! Inte varit det tidigare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Jo! Du borde kolla lite närmare på den, det tycker jag verkligen.

   Radera
 2. Har den i läshögen och nu blev jag riktigt sugen på att läsa den! Kul med inspirerande inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig! Ibland är det också en klar fördel att inte känna till vare sig författaren eller boken - så kan det bara få bli en trevlig överraskning.

   Radera
 3. Denna har jag helt missat! Men så har jag också varit bortanför världen ett bra tag nu. Men blir väldigt nyfiken på den, skriver ner den på önskelistan till tomten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen en bok som berörde mig. Hade väntat mig något helt annat.

   Radera