tisdag 21 november 2017

(Nya, svenska) böcker jag inte gillat i år

Bland de böcker jag läst under 2017 finns några som jag inte gillade särskilt mycket alls. Johannas Deckarhörna undrar om vi denna vecka kan skriva en topplista på sånt vi inte har gillat av 2017 års läsning. Jag klämmer ur mig tre förslag av tre svenska författare och ber om ursäkt för mina kanske onödigt hårda kommentarer, men just nu orkar jag inte sitta och finputsa på en välformulerad analys:Spel av Anna Roos.
Herregud vilken skitjobbig huvudperson och osannolik intrig! En kvinnlig Rambo springer omkring som en speedad pundare; kräks, super, stinker svett, knullar runt, svär, är otrevlig, sviker folk och överlever på typ noll kalorier samtidigt som hon leker privatdetektiv för att få reda på vad som hänt hennes brorsa på snobbiga Östermalm. Skrattretande löjliga pakter avslöjas; de är så fåniga så vem som helst hade bara viftat bort dem och tagit en äckligt dyr ekologisk soja-caffelatte och en glutenfri rawfood-chokladboll på något trendigt överklassfik istället - men i den här boken tar man hellre livet av sig...Det nionde brevet av Catrin Ormestad
Det räcker inte med att man är en superduktig författare vad gäller språket och kompositionen. Man bör ha något att berätta också. Här är ett sammelsurium av berättelser: någon olycklig och komplett ointressant kärlekshistoria i Indien, några stackars romer (eller om de möjligen kallas resandefolk eller zigenare i boken, minns inte) som möter 1950-talets fördomar och främlingshat, en gammal ragata till svärmor, en gubbstruttig son som inte överger sin ö.Ingen lever i samma familj av Claes de Faire
Mesproppig medelålders svensk man trycker sitt stånd mot en ung svensk backpackertjej i den turkiska natten - hur ska han kunna kontrollera sig, han är ju dyngrak och har rymt från sin fru och sina två osedvanligt griniga snorungar som sitter kvar i det hyrda huset (för övrigt inte ett dugg oroliga för honom). Hur mycket skit ska man behöva ta? Är det verkligen okej att ens fru klagar på hur man grillar kött, när man har middagsgäster? Nej, såklart inte. Helt begripligt att man sticker hemifrån då, trots att man är i främmande land på semester med sin familj...

22 kommentarer:

 1. nya titlar för mig, ska nog låta dem vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns så mycket annat man kan läsa!

   Radera
 2. Då vet jag vilka böcker man ska undvika!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, klickar man på alla länkar som folk lagt upp på Johannas Deckarhörnas topplista så hittar man en hel del som tydligen bör undvikas :-)

   Radera
 3. Det nionde brevet är den enda jag läst av de här böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gick nog rätt bra för den boken, tror jag, har en känsla av att den sålde.

   Radera
 4. Det nionde brevet uppskattade vi på många sätt i läsecirkeln. miljöbeskrivningen minns jag särskilt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, många gillar ju den! Och författaren är onekligen begåvad på många vis, det har jag hela tiden framhållit. Men berättelsen var splittrad på alltför många människor - och ingen av dem engagerade mig det minsta.

   Radera
 5. Kunde inte låta bli att skratta lite åt din beskrivning av Spel! Då är jag glad att jag inte har några planer på att läsa den :)

  SvaraRadera
 6. Spel var väl inte den allra bästa spänningsbok. Men den fick nog ett medelbetyg av mig trots allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag förväntar mig inte alls att alla ska tycka likadant - och ibland är det ju dagsformen som avgör vad man gillar och inte.

   Radera
 7. Huga! Det där lät inge vidare, tack för varningen! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske var onödigt hård, men å andra sidan har jag skrivit recensioner (av de här tre) som var bättre formulerade än texten ovan - och många andra har ju gillat böckerna, så jag hoppas att författarna inte tar alltför illa vid sig.

   Radera
 8. Inte läst någon av dessa och så kommer det nog att förbli känns det som ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehehe. Jag har själv fått tips om böcker som jag ska avstå ifrån efter att ha läst andras blogginlägg nu!

   Radera
 9. Jag var inte heller speciellt imponerad av Spel, men störde mig nog inte riktigt lika mycket som du. Förutom på huvudpersonen då, där håller jag med om allt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju härligt när tjejer inte behöver vara vackra, snälla, omhändertagande och sköra - men Sol i boken "Spel" är så utagerande och taskig så jag kan inte ens uppskatta henne.

   Radera
 10. Blev inte heller helt övertygad av Spel...

  SvaraRadera
 11. Roligt skrivet :-)
  Jag gillade Spel, men det är ju spännande när inte alla tycker lika.

  SvaraRadera