måndag 13 november 2017

Vei


Bokens titel: Vei - bok 1
Författare: Sara Bergmark Elfgren (text) och Karl Johnsson (illustrationer)
Förlag: Kartago, 2017
Antal sidor: anges ej, skulle gissa på ca 140

Ett vikingaskepp kommer lastat... med vikingamän på jakt efter jättarnas rike Jotunheim. De börjar tvivla på att de någonsin ska hitta dit och ombord hotar myteri.

Ute till havs finner de en kvinna som flyter halvdöd i vattnet. De plockar upp henne men behandlar henne inte väl, eftersom hon öppnar ögonen och de visar sig vara honungsgula med den sortens pupiller som nästan bara ormar har. Är hon en häxa? Kvinnan surras fast vid en mast medan man dividerar om hur man bäst ska hantera henne. Stämmer det som hon säger, att hon kan vägen till Jotunheim?

Det är Vei, den nästan drunknade kvinnan, som är berättarrösten. Hennes tankar portioneras ut i små textrutor som kan vara lite knepiga att följa om man inte är van vid att läsa serier. Boken är betydligt mer "vuxen" än jag hade förväntat mig: man slår varann på käften så tänderna flyger ur munnen, har sex, försöker hänga någon, dricker sig berusade, kastar folk överbord för att drunkna - bara för att nämna en bråkdel.

Ett vackert seriealbum med dramatiska och genomarbetade bilder. Starka färger och djupa skuggor. Fartfyllt rakt igenom. Jag gillar alla detaljerna; som att Dal - den unge, atletiske mannen som följer Vei har dreadlocks istället för sedvanligt rödlätt burr på huvudet, och att hans tatueringar är blekröda runor över hela bålen. Och perspektiven, vinklarna. Jättarna får mig att tänka på filmen Avatar, men på det hela taget är figurerna - människor, jättar, halvgudar och alla andra - otroligt maffiga med sina stora, starka, köttiga, nästan nakna kroppar.Mitt foto: Nej, det är inte en dagisunge som gjort halsbandet! Det är en replika av ett glaspärlehalsband man funnit i en vikingagrav. Jag har fått det i present, att använda till min vikingatida klädedräkt som förhoppningsvis blir klar till nästa sommar.

Omdöme: Passar alla oss som både gillar seriealbum, nordisk mytologi, vikingar och folksagor - och säkert många andra med! Jag hade inte begripit att den skulle vara så rå. Hade tänkt ge bort boken till en 11-åring men är ytterst tveksam till det. Det är inte en saga om onda mot goda, med starka hjältar och ståtliga hjältinnor. Det är smutsigt, elakt, brutalt. Det är rått, snuskigt, hämndlystet. Det är sex och lust men framför allt en hel del våldsam död.

Länk till boken på Adlibris: KARTONNAGE

7 kommentarer:

 1. Har bara hört bra saker om den här! Ska absolut läsas nån gång :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du skulle gilla den! Del 2 kommer i vår, har jag förstått det som.

   Radera
 2. Låter spännande! Och oj, en egen vikingadräkt! Berätta mer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fyllde ju år för några veckor sedan och var helt bombsäker på att ALLA skulle vilja ge en present, eftersom det var En Stor Födelsedag. Eftersom jag bävade för presenter som "en dag på ett spa" eller "flyga luftballong" eller hundra flaskor dyrt rödvin, så tänkte jag att jag skulle önska något jag alltid drömt om men inte haft råd med: en uppsättning medeltidskläder så att jag kan vara med på medeltidsveckan i Visby. Men när jag började leta på nätet, insåg jag att det nog var vikingatiden jag var mest fäst vid. Har alltid varit enormt historieintresserad. Nu har jag fått pengar så det räcker för att en kvinna i min perifera vänkrets ska sy upp en linnesärk, en yllekjortel att ha ovanpå och en hängselklänning. Smycken fick jag också, inte spännbucklor men halsband, amuletter och glaspärlor - och en vacker järnfibula. Ska bli fantastiskt roligt!

   Radera
  2. Wow, vilken present! Jättekul - hoppas vi får bilder. Du får väl läsa "Vicke viking" eller Röde Orm eller ngt för att ha en ursäkt att illustrera... ;)

   Radera