lördag 3 mars 2018

Min bästa väns fru


Bokens titel: Min bästa väns fru
Författare: Peo Bengtsson
Förlag: Lavender Lit, 2017
Antal sidor: 218

När förlagen envisas med att skriva floskler som "...en förödande hemlighet som får dramatiska följder rivs upp" och "Vi får undersöka hur mycket vänskapen tål. Du är min bästa vän. Men jag älskar henne också." så blir jag avskräckt från att läsa. Har sneglat på denna roman mängder av gånger, men alltid lagt ifrån mig den.

Nu på bokrean köpte jag "Min bästa väns fru", trots allt, och sträckläste den. Vilken underbar bok! Vilket språk han har, Peo Bengtsson. Så otroligt fint han beskriver kärleken.

Boken är kort, lättläst, engagerande. Inlagan är tryckt på lyxigt tjockt papper, omslaget föreställer just en sån hipster-man som boken handlar om.

Psykologen Henning och översättaren Karen är ett par som lyckas med det mesta - framgångsrika i sina jobb, boende i centrala Stockholm, trendiga hipsters med miljötänk och vurm för klassiska 50-talsmöbler. Men barn lyckas de inte få, trots att de försökt i åratal.

Om somrarna hyr de ett gammalt charmigt hus av en bonde nere i Skåne - och dit bjuder de även sina vänner. Författaren Svante och hans hustru Cecilia bilar dit med sina två små döttrar.

Henning och Svante är så nära vänner att de känner sig som bröder. Ingen av dem vill riskera vänskapen, men det är ändå just det som händer. Vad ingen annan vet, är att Svante åtrår Karen, bästa vännens kvinna... Hur gör man då när den vän man älskar mest av allt ber en att donera sperma, för att just denna Karen ska bli gravid?

Boken är berättad helt ur Svantes perspektiv och skildrar lågmält och väldigt inkännande den kärlek han känner till sin Cecilia, till vännen Henning, till åtrådda Karen och förstås till de älskade döttrarna Majken och Fanny. En väldigt fin liten bok som fick mig nyfiken på författarens tidigare böcker.

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN.


2 kommentarer:

  1. Låter intressant,skriver upp den på listan :)

    SvaraRadera
  2. Oj, vilken intrig! Jag har lagt in den i bibliotekslistan.

    SvaraRadera