tisdag 27 mars 2018

Påskekrimsförslag

Jag ser att Lyrans "Tematrio" handlar om att ange tre påskekrim och att Johannas Deckarhörnas "Veckans topplista" handlar om att lista fem påskekrim. Jag slår ihop dem och gör därmed en lista om FYRA påskekrim att läsa den stundande långhelgen! Det är bra mycket bättre att mumsa deckare än godis, rent hälsomässigt.En given etta här måste ju vara Geir Tangens "Maestro" eftersom den både är lika norsk som ordet "påskekrim" och innehåller mängder av referenser till andra deckare. Här dör folk på de hemskaste sätt men det är inget frossande i blod och hjärnsubstans, utan snarare i intellektuella kraftmätningar.Johan Theorins böcker om Alvaret på Öland är väldigt trevliga och inte blodiga eller skrämmande - men dock med spännande mysterier och gåtor. Han lyckas snyggt väva in historia i dem, vilket är mycket intressant. Finns en bok för varje årstid.

 

Låter inte er avskräckas av det sällsynt fula omslaget och mitt sällsynt tråkiga foto av detsamma! Serien om lilla keminörden Flavia de Luce, skriven av Alan Bradley, är mycket underhållande, spännande, humoristisk, inte alls obehaglig eller snaskig - och väldigt engelsk. Rekommenderas!Agatha Christies myspysiga deckare håller faktiskt fortfarande, trots att de är så gamla. Däremot kan jag bli galen på hennes berättarteknik: hon sitter inne på information som vi andra inte delges förrän vid slutuppgörelsen i biblioteket (det finns alltid ett bibliotek där man kan samla potentiella mördare!). Men mysig påskekrim är det, i synnerhet om man kan hitta så här fina gamla utgåvor för någon tia.

23 kommentarer:

 1. Maestro är given på min önskelista :) Böckerna om Flavia de Luce är jag lite nyfiken på, men samtidigt så känner jag mig lite skeptisk. Jag har ibland svårt för barn som berättare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar inte heller barn som berättare - faktiskt nästan aldrig. Tonen blir oftast fel. Men Flavia gillar jag, hon är lillgammal på ett acceptabelt sätt.

   Radera
 2. härlig blandning, påsken räddad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehehe. Ja - men själv ska jag läsa Katarina Wennstams nyaste istället för påskekrim.

   Radera
 3. Maestro har jag också med. Christie alltid bra. och Theorin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har svårt för de övernaturliga delarna av Theorins berättelser, men gillar desto mer alla historiska återblickar. Och miljöerna!

   Radera
 4. Maestro finns på min lista också. Christie tycker jag mycket om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fantastiskt att Christie håller att läsa, trots att böckerna är så gamla nu?! Perfekt avkoppling.

   Radera
 5. Johan Theorins serie är otroligt bra och Agatha Christie går ju alltid hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar du Maria Lang också? Det är ju lite samma sort - deckare med flera mord men utan snask och blod.

   Radera
 6. Dottern har samlat på sig en massa Agatha Christie. Kanske läge att läsa någon av dem i helgen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är ju rätt snabbt avverkade! Varför ska alla böcker vara så himla tjocka nuförtiden (undrar jag)? Tycker det är skönt med korta, snabblästa romaner som Christies mysiga deckare. Fler borde anamma det konceptet. Gillar din dotter böckerna eller har hon inte hunnit läsa dem än?

   Radera
 7. Maestro ska jag läsa i april, ser fram emot den! :)

  SvaraRadera
 8. Flavia och Agatha! Favoriter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har hunnit mycket längre i Flavia-serien än vad jag har! Hoppas de håller lika bra även senare i serien (tror det är åtta böcker nu?).

   Radera
 9. Fin mix! Flavia de Luce får jag nog kika lite närmare på, tack för tips. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket charmig. Skandalöst fula omslag men det är väl bara att snabbt börja läsa och försöka bortse från utsidan :-)

   Radera
 10. Den översta har jag inte läst men de andra var böcker i min smak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tror du skulle gilla Maestro - det gäller nog för många av oss som läser skandinaviska deckare!

   Radera
 11. Christie är alltid trevlig mysläsning! Av Theorin har jag bara läst Nattfåk. Den var bra men lite läskig. Hoppas du får en fin påsk!

  SvaraRadera