tisdag 6 mars 2018

Vinterns bästa?

Johannas deckarhörna frågar vilka som är de fem bästa böckerna vi läst i vinter (som vinter räknas december, januari och februari).


Glöm mig av Alex Schulman


Bödlar av Annika Sandén


Min bästa väns fru av Peo Bengtsson


Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro

Det får räcka med fyra, jag känner faktiskt inte att de andra böckerna var mer än bra.

35 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Återstoden av dagen är en av mina favoriter, både som bok och som film

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Jag har vackra silvergafflar, som synes, men ärvde inga knivar till dem - så nu får de fungera som uppläggningsbestick!

   Radera
 4. Glöm mig var enormt välskriven och gripande, utan att vara sentimental. Jag blev så imponerad av Schulmans förmåga att hålla sig förhållandevis neutral till det han skrev om, att kunna lyfta fram både de positiva och negativa sidorna i sin uppväxt. Min bästa väns fru, däremot... Jag skrev en lång text om den när jag hade läst. Blir så trött på egoistiska karaktärer som grottar ned sig i sitt eget ältande, sviker sina närmaste och tror att de skall komma undan med det genom att säga förlåt. Ungefär som neddekade och försupna kriminalare i deckare, lika trött är jag på dem. Men som alltid, intressant att läsa hur olika man kan uppfatta samma bok, det är mer spännande att läsa sådana inlägg än när man tycker lika :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig om att det är väldigt givande att läsa hur andra har uppfattat böcker. Jag tyckte väldigt mycket om huvudpersonen Svante och uppfattade inte honom som en stereotyp (som just nersupna kriminalare är). Han älskar sin fru och sina döttrar, värdesätter dem verkligen - och ÄNDÅ känner han längtan till sin bästa väns fru. Jag gillade det! Livet är inte så lätt, man känner inte alltid "rätt", utan fel och fult och opassande. Han önskar ju hett att livet bara ska fortsätta, att han inte ska behöva tänka så här - men kan inte tygla sina egna tankar och känslor.

   Radera
 5. Tack för tipsen, Glöm mig och Återstoden av dagen har jag läst och är väldigt nyfiken på Min bästa väns fru.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du ser här ovan så är det delade meningar om den boken. Jag läste någon annan som skrev att den är såååå seg och ingenting händer. Märkligt, för så upplevde inte jag det alls :-)

   Radera
 6. Har inte läst någon av dessa, men jag såg häromdagen att jag tydligen har spelat in Återstoden av dagen när den gick på TV. Så jag får väl se den :)

  SvaraRadera
 7. Alex Schulman överraskade mig positivt. Återstoden av dagen är också mycket bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inte väntat mig något av Schulman, ärligt talat, så det var en mycket positiv överraskning. Blev alldeles tagen av hans berättelse och hur han kunde berätta så kärleksfullt om något så svårt.

   Radera
 8. Jag gillar dina bilder. Särskilt två och fyra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, tack vad roligt att du uppmärksammar det! Jag brukar försöka anstränga mig att göra något som har en koppling till bokens innehåll.

   Radera
 9. Glöm mig köpte jag på Bokrean, så den ska jag läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den hade ett bra pris, såg jag.

   Radera
 10. knivar behövs inte till plockmat eller sallad.

  SvaraRadera
 11. Den första och den sista har jag här hemma och de skall läsas, helst snart :)

  SvaraRadera
 12. Glöm mig har aldrig riktigt lockat mig, men det verkar ju vara många som verkligen gillar den. Jag blir lite nyfiken ändå :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske hade att göra med mina förväntningar. Kan en kändisbloggande bloggkändis - som dessutom är dryg som sjutton, spydig och otrevlig mot det mesta - vara något att läsa? Jag hade inte väntat mig något alls, bara hört "alla" säga att det var en så himla fin bok. Mycket positivt överraskad, både av språket, berättartekniken och själva handlingen.

   Radera
 13. Inte läst någon på din lista, men Återstoden såg jag när den kom, väldigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som att jag är den enda på jordklotet som inte sett den filmen...

   Radera
 14. Glöm mig är jag nyfiken på!

  SvaraRadera
 15. Bilden till Bödlar planterade ett stort leende på mig :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Helena, jag hade roligt när jag fotade!

   Radera
 16. Återstoden av dagen kom på min lista också :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag varit inne och tittat på din lista, spännande böcker du läst! Jag ser att du just recenserat "Maestro", men vågade inte läsa vad du skrivit eftersom jag själv bara har några kapitel kvar av den boken. Återkommer!

   Radera
 17. Sån rolig blandning! Här ser man verkligen att du är litterär allätare som uppskattar det goda ur alla genrer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i, tänkte inte på det själv. (Jag har svårt för science fiction och en del fantasy, men annars "äter" jag nog den mesta litteratur som serveras.)

   Radera
 18. Återstoden av dagen har jag just fyndat på bokrea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt! Många bra reaböcker i år, tycker jag.

   Radera