tisdag 11 september 2018

Bokserier som slutar mitt i

Himla tråkigt när bokserier slutar mitt i, och man aldrig får chansen att veta hur det gick. Tänker på Hilary Mantels "Wolf Hall" och "För in de döda" som jag älskade - men där vi tydligen får vänta förgäves på den tredje boken i den ofullbordade trilogin.
Ett annat exempel är "Vei bok 1" av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnson som jag köpte i julklapp till ett av mina barn förra året. Alltså i december 2017. Anledningen till att jag kunde göra det, trots att det är första delen av två, är att fortsättningen skulle komma våren 2018 precis lagom till barnets födelsedag i maj.

Perfekt! Först en bok i julklapp, och några månader senare en bok i födelsedagspresent! Bara det att det kom ju aldrig någon "Vei bok 2"...

Om man leker detektiv så kan man dock hitta att Vei har ett eget Facebook-konto och där har författarna tillkännagivit att fortsättningen släpps i april 2019. Ett helt år senare än vad som var sagt! Glad att jag behöll boken för egen del, tror nämligen att mitt barn hade blivit grymt besviken över att få en halv bok och sedan vänta i 16 månader på att få andra halvan...Ett väldigt irriterande exempel är en bokserie - som kallas trilogi när den ges ut i England, men som i Sverige är sex böcker fördelade på tre par - där det svenska förlaget visst tröttnade halvvägs. Ojsan, tänk så tokigt det kan bli! (Grrrrrr.)

Jag skulle kunna köpa böckerna på engelska men nu har jag ju redan fyra på svenska, snyggt designade och samstämda. Och att fortsättningen någonsin kommer på vårt modersmål har jag gett upp hoppet om. Alltså: varning för att betala för "Vindens namn" och "En vis mans fruktan" av Patrick Rothfuss, för de slutar mitt i historien. Plus att det är väldigt märkligt att dela upp de två böcker som utkommit på svenska i fyra delar. Jag är ganska förgrymmad på Massolit förlag.6 kommentarer:

 1. Wolf Hall såg jag på svt, mäktigt, böckerna oläst än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg dem inte på teve men tyckte att böckerna var just mäktiga :-)

   Radera
 2. Fast Rothfuss har väl inte skrivit färdigt den tredje ens på engelska tror jag? Sen tycker jag också det är onödigt att dela upp böckerna i två delar, det blir bara förvirrande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, okej. Lite märkligt att både Mantel och Rothfuss säljer in sina böcker som trilogier när det egentligen är par.
   Jag tror uppdelningen i 2x2 istället för bara 2 kommer sig av att böckerna är så tjocka - men det ÄR förvillande...

   Radera
  2. Som jag förstått det ska Rothfuss bli en trilogi men det har dröjt väldigt länge nu sedan andra boken kom ut. Jag har kunder på jobbet som frågar efter tredje med jämna mellanrum så det vore fint om den kunde dyka upp snart så jag fick ge ett positiv svar någon gång! :)

   Radera
  3. Ja, precis. Det är FLERA ÅR sedan mina barn läste klart bok fyra och började tjata om bok fem och sex.

   Radera