söndag 9 september 2018

Vattnet drar


Bokens titel: Vattnet drar
Författare: Madeleine Bäck
Förlag: Natur & Kultur, 2017
Antal sidor: 422

Den här boken figurerade flitigt på andra bokbloggar för något år sedan, men inte min. Av någon underlig anledning tyckte dock förlaget att jag senare kunde få del 2 och 3 i serien. Som ni förstår så kändes det lite meningslöst att läsa dem utan att först ha tuggat i sig del 1.

Nu har jag läst "Vattnet drar" och kan konstatera att den slutar så mitt i handlingen att det är omöjligt att inte läsa resten av trilogin. Det är närmast som om någon slitit ut de sista fem kapitlen ur en roman - man vet alldeles säkert att här tar det inte slut!

"Vattnet drar" är en rå, suggestiv, äcklig och oväntat spännande berättelse om en bruksort i Gästrikland i förfall och de ungdomar som mest tycks driva vind för våg där, utan inblandning av vettiga vuxna.

En av de unga råkar av misstag släppa lös urgamla krafter som kloka gummor i århundraden försökt tygla och trycka undan. Nu hotar en katastrof men ingen verkar ens begripa hur illa ställt det är förrän man hittar lik vid badstranden, unga vuxna försvinner, skolungdomar drabbas av masspsykos och fågelflockar beter sig som en mobbande pöbel.

Jag hade inte väntat mig något så brutalt, när boken vänder sig till ungdomar. Det är väldigt, väldigt mycket av klösande naglar, hjärtslag som dånar, susande öron, flimrande ögon, bultande kukar, vrålande munnar, krampande magar - köttigt och rått, sexuellt och våldsamt.

Omslaget förtjänar ett särskilt omnämnande eftersom det är så otroligt snyggt.

Mitt omdöme: En bok som inte lämpar sig för alltför unga eller ömtåliga människor. Spännande och brutalt, bra persongalleri bestående av allt från småflickor till farmödrar. Tyvärr är det inte en fristående bok eller ens en bok i en serie, utan mer som den första halvan av en roman som någon skar mitt itu eftersom den annars blev för tjock.

Länk till boken på Adlibris: POCKET eller INBUNDEN.

Tack till förlaget för recensions-exet (som jag fick nu, långt efter de senare delarna).

2 kommentarer: