måndag 3 september 2018

När boken invaderar ens tankar

Nu har jag läst klart Atwoods "Oryx and Crake" och kan berätta lite mer om vad jag tyckte om den - en fantastisk bok men så svart och tung så jag fick ta den i etapper, klarade inte av att läsa mer än något kapitel i taget.

När jag var klar hade jag total klimatångest. VAD gör vi med vår planet?! Ska det inte finnas något kvar till våra barn och barnbarn?

Usch, det är jobbigt när man drabbas så hårt av en bok att man nästan funderar på om det kommer att finnas ett liv värt att leva på det här jordklotet om femtio år. Slut på allt rent vatten? Öknar som breder ut sig. Isar som smälter. Sjukdomar som sprider sig som pandemier. Orkaner och tornados, skyfall och översvämningar. Jag blev väldigt tagen av boken.


Och så tänkte jag läsa något lätt. En ungdomsbok passar väl bra som motvikt?

Valde "Vattnet drar" av Madeleine Bäck. Hm, det var kanske ett feltänk från min sida för det här är destruktivt, mörkt, ångestladdat, skräckfyllt, smutsigt och obehagligt. Jag som trodde det var någon ungdomskärlekssaga om djupa skogar, lingonris, kalla fjällsjöar och en hoande uggla. Helt fel!

4 kommentarer:

 1. Ja!!! Jag vet, det är tungt. Jag hörde någon radiointervju om hur mycket vattenbrist det har varit i några av jordens största storstäder det sista året (Rio, Johannesburg) - varför kommer inte sånt i våra nyheter? eller har jag missat? - och det är ju jätteläskigt. Men det gäller väl antagligen att fokusera på vad en själv kan bidra med och inte ge upp. Kämpa på en dag i taget... Och jag har också Oryx and crake på läslistan, förstås :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får såna ruskiga visioner av inbördeskrig och storkonflikter som orsakas av bristen på rent vatten och näringsriktig mat. Det skrämmer mig fruktansvärt.

   Radera
 2. Margret Atwood är en fantastisk författare som kryper totalt under skinnet på en. Det går hennes böcker så omöjliga att glömma. De blir så otäcka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och vi i bokklubben var alla så imponerade av hennes egensinnighet, hennes fantasi som inte liknar något annat. Det är inte ofta vi alla sex är eniga om en bok - men den här gången var vi det. Alla tyckte om den.

   Radera