onsdag 10 oktober 2018

Berget offrar


Bokens titel: Berget offrar
Författare: Madeleine Bäck
Förlag: Natur & Kultur, 2018
Antal sidor: 299

Så har jag då kommit till slutet i historien om de hemska, underjordiska krafter som släppts lös från gruvorna i Gästrikland och som hotar att svälja allt det goda hos människorna.

De första delarna i trilogin heter "Vattnet drar" och "Jorden vaknar". Ingen av böckerna kan läsas för sig, fristående, utan de hänger ihop så tätt att man lika gärna hade kunnat göra en enda volym av dem.

Jag kan inte avslöja så mycket ens om vilka huvudpersonerna är, för säger jag deras namn så förstår den som bara läst ettan att några figurer försvunnit på vägen. För det har de; i alla romanerna dör det folk.

I Harry Potter-böckerna (J.K. Rowling) och i Cirkeln-serien (M. Strandberg och S. Bergmark Elfgren) kämpar ju ungdomar och vuxna sida vid sida mot onda och uråldriga krafter som behöver tryckas tillbaka - men där är större delen av handlingen fokuserad på allt annat som händer. Många spänningshöjare men sedan kommer inte sammandrabbningarna förrän i slutet av böckerna.

I den här serien är vi på helspänn exakt hela tiden och det är faktiskt rätt utmattande. Det är svårt som läsare att orka vara rädd igenom tre böcker! Jag hittar ingenstans att hämta andan: det är våldsamt nästan hela tiden och när det inte är rent fysiskt brutalt så ska man istället sitta på helspänn och oroa sig över smygande faror.

Våldet är exempellöst. Kroppar sparkas ihjäl, knivhuggs, slås med knytnävar och tillhyggen till blodiga slamsor. Kvinnor våldtas och utnyttjas på ohyggligt sviniga sätt. Blodet stänker och rinner utmed väggarna. Många djur får lida, i synnerhet katter - det är en strykande åtgång på katter som slaktas och tappas på blod och stympas. Åtskilliga huvudpersoner stryps, misshandlas, förnedras, svimmar, invaderas på hemska sätt - och dör.

Det köttiga sexet, de bultande könen, de upphetsade kropparna från de tidigare böckerna finns inte alls kvar - nu handlar allt bara om överlevnad.

Författaren har inget förbarmande med sina egna figurer utan tar livet av dem som det passar i historien, utan att fjäska för favoriterna. Småbarn blir utsatta för våld och fara, gamlingar likaså. Allt får inte ett lyckligt slut. De givna kärleksparen nuddar knappt vid varann, medan däremot de som är par går ifrån varann... Lite uppfriskande!

Det är välskrivet, har ett bra driv, är mycket lättläst och antagligen väldigt tilltalande för många unga eftersom det alltid är spännande.

Mitt omdöme: Jag gillar Bäck som författare, men värjer mig mot våldet och att personerna inte kan få vila en halv sekund. Hade velat ha mer runt omkring, i relationer och vardagshändelser, än action utan uppehåll.

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN

Tack till förlaget för recensions-exet!

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja, det var väl snudd på för tufft för mig med.

   Radera
 2. Jag har ju Vattnet drar hemma (om jag nu inte lagt den i en av de elva kartonger med böcker som ska magasineras) men har inte öppnat den ännu. När jag läser din beskrivning vet jag inte om jag vågar. Låter helt sjukt, ju.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste ju ge henne att hon är en skicklig författare, den här Madeleine Bäck, trots att det tydligen är hennes debut. Lite mystik à la Skandinavien med djupa skogar, hotfulla gruvor, svarta tjärnar och hemska krafter. Skickligt på många vis. Men jag har enormt svårt för våldet i alla tre böckerna - det är liksom ingen måtta på dödandet, våldtäkterna, slagsmålen, HATET.

   Radera