torsdag 7 mars 2019

När man inte gillar bokens huvudperson

Ser att Mia hunnit slänga ut sin helgfråga redan (hjälp, är arbetsveckan redan slut?!) och denna gång handlar det om att tycka om huvudpersonen i boken man läser. Eller kanske snarare att inte tycka om? Hur viktigt är det att man gillar den man läser om?
Jag tyckte inte om Elena Ferrante-boken sådär väldigt mycket som resten av jordklotet, och det tror jag beror på huvudpersonerna. Jag gillade dem inte. Det finns jobbiga beröringspunkter med mina egen uppväxt och tjejerna som var mina "kompisar" (citattecken eftersom jag undrar om de verkligen var mina vänner). Jag läste den första boken men kommer inte att läsa de följande.

Likadant den uppmärksammade debuten "Annabelle", som verkligen var välskriven och spännande på många vis men där jag inte klarade av huvudpersonen Charlie (detta överanvända namn!) som rent ut sagt verkar vara en sjukt jobbig typ. Jag får mest har lust att vråla "skärp dig för faan!" åt henne. Det finns gränser för hur påfrestande även fiktiva personer får vara innan jag smäller i en dörr och går därifrån.

14 kommentarer:

 1. Jag håller med dig. Ferrante gillar jag inte alls och jag tror också att det beror på brist att känna eller sympatisera med huvudpersonerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och det finns så många andra böcker som väntar på att läsas, så jag känner inget behov av att läsa de återstående bara "för att".

   Radera
 2. Ferrantes fyra böcker tillhör en av bästa läsupplevelserna, fantastisk kvinnohistoria under sex decennier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har förstått att många tycker det.

   Radera
 3. Intressant det där. Jag tillhör dem som gillar Ferrantes serie, delvis pga de komplexa karaktärerna och deras relation ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Komplexa karaktärer är jag väldigt förtjust i - och likaså då man ser en utveckling hos huvudkaraktärerna. Men jag gillade inte någon av flickorna i den här berättelsen och då var det svårt att lockas till läsning.

   Radera
 4. gillar inte heller Ferrante precis, men jag har läst tre av dem. TV - serien var bättre, tyckte jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har missat att det ens FINNS en teveserie :-)

   Radera
 5. Jösses, tack för varningen! Det där låter som böcker jag ska akta mig för, finns ju alldeles för mycket att bli upprörd över ändå, i levande livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Åsa, "alla andra" älskar dem! Det är nog mig det är fel på.

   Radera
 6. Jag gillade inte Charlie, men efterhand så förstod jag mer och mer varför hon reagerade som hon gjorde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, ja, det håller jag med dig om. Och kanske får man veta ännu mer i nästa bok ("Franceska" eller något sånt).

   Radera
 7. Har inte läst Ferrantes böcker än, så det skall bli spännande att se vad man tycker.

  SvaraRadera
 8. Vissa karaktärer är sådana som får en att sluta läsa. Jag tyckte om Ferrantes böcker så smaken är väldigt, väldigt individuell.

  SvaraRadera