tisdag 19 mars 2019

Topplista över kokböcker som jag knappt öppnat

Johannas deckarhörna håller i tisdagarnas topplistor. Denna gång handlar det om att lista fem favoriter bland kokböcker. Gulp! "Använder ni kokböcker, inspireras ni av dem eller köper ni hellre hem en pizza och låter dem fortsätta att samla damm?" undrar hon. Det där är lite lustigt: finns det inte ett alternativ där man lagar god och näringsriktig mat utan att kolla i en kokbok?

I vår familj är det jag som lagar i stort sett all mat. Jag gör den oftast helt från grunden och tycker att jag försöker variera mig. Men kokböcker har jag aldrig gillat.

Det är nog för att min pappa, som är duktig på att laga god och vacker mat, har visat mig sedan jag var pytteliten hur man tar vad man har och höftar ihop något. Det var han som lagade all maten när jag var liten och vi ungar fick gärna hjälpa till. Några recept fanns aldrig.

I vårt kök finns en liten bokhylla med kanske femton kokböcker. Alla böckerna där är presenter, tror jag. Jag har knappt öppnat dem, än mindre använt dem.


Långpannans lov av Anna Braw är en väldigt liten bok men riktigt bra. Där finns långpannekakor som är hur enkla som helst att göra. Rekommenderas till alla som ska baka till ett helt hockeylag (som jag) eller fotbollsklubb eller klassfika eller något annat stort.


Kärlek oliver och timjan av Anna Bergenström är verkligen jättefin att bläddra i. Och det är väl ungefär vad jag har gjort också...Det bästa från Arla-köket är jättebra. Inte för att jag lagat mycket ur den, men ändå. Den är uppdelad i vettiga kapitel typ "Höst", "Jul", "Bröllop", "Student", "Påsk" och så vidare. Gillar den! Det är som Arlas gratisbroschyrer man kan ta i mataffären men strukturerat.Sedan har jag en bra kokbok från Milda. Jag fick den gratis för säkert 25 år sedan, man fick väl skicka in en kupong eller något (för detta var på den tiden då man fortfarande skrev med kulspetspenna på en liten färgglad talong där strecken satt på tok för tätt - och sedan skickade in med snigelpost). Kokboken heter "Hur du lyckas i köket med Milda" eller något sånt och har beskrivningar som är så enkla att man kan vara lobotomerad och ändå klara av att laga maten.

Och så får jag väl puffa för den här enkla kokboken, 65+, som jag själv layoutat, formgett och fotograferat. Det var en projekt för Upplands-Bro kommun, där äldre människor fick skicka in sina favoritrecept. Riktigt bra mat som jag lagat många gånger!


14 kommentarer:

 1. Milda ger ut bra kokböcker, vanligt att inte läsa sina kokböcker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mildas bok är bra och Arlas också!

   Radera
 2. Kärlek, oliver och timjan skulle jah gärna bläddra i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är vettig medelhavskost, inte så krånglig - och fina bilder!

   Radera
 3. Nätet har förstört mitt bläddrande i kokböcker. Nu bläddrar jag bland webbsidor i stället. Inte lika kul kanske, men så mycket lättare att hitta något :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan hitta fantastiskt mycket inspiration på nätet! Många bra bak- och matlagningshemsidor.

   Radera
 4. Kärlek, oliver och timjan har jag lagat en del recept från :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En aprikospaj (eller var det äpple?) har jag gjort ur den, det är väl allt.

   Radera
 5. Ja just det, Hur du lyckas i köket med Milda var ju en tid det också. Den åkte iväg till loppis för ett bra tag sedan. Helt klart kunde man nog vara helt nollställd vad gäller matlagning med en sådan bok. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, då är det inte bara jag som har den erfarenheten alltså? :-)

   Radera
 6. 65 + kokboken låter intressant. jag brukar också ta matnyttiga broschyrer överallt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en hel del gratisbroschyrer med riktigt bra tips, jag brukar också plocka på mig sånt. Även ICA:s små A5-blad som heter "Middagstipset" eller något sånt.

   Radera
 7. Men du lagar mat i alla fall! Det är knappt jag gör det :)

  SvaraRadera
 8. Anna och Fanny Bergenströms kokböcker är en ren njutning att läsa och titta i. Anna skriver lika vackert som Fanny fotograferar.

  Jag lagar och bakar från recept åtminstone någon gång per vecka, mest för att jag fastnar i mina egna idéer och vanor och blir uttråkad och behöver få ny inspiration.

  SvaraRadera